Η Αίγυπτος ανακηρύχθηκε επισήμως περιοχή απαλλαγμένη από την ελονοσία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεχάρη την κυβέρνηση στο Κάιρο και της απένειμε πιστοποιητικό.

"Η ελονοσία είναι τόσο παλιά όσο και ο αιγυπτιακός πολιτισμός, αλλά η ασθένεια που μάστιζε τους Φαραώ είναι πλέον μέρος της ιστορίας της, όχι του μέλλοντός της", δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Παγκοσμίως, 44 χώρες και ένα έδαφος έχουν πιστοποιηθεί ως απαλλαγμένα από την ελονοσία.

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι η ελονοσία υπήρχε στην Αίγυπτο τουλάχιστον από το 4000 π.Χ.

Μεταξύ άλλων, η ασθένεια βρέθηκε στη μούμια του Τουταγχαμών, ενός Φαραώ που βασίλευσε από το 1332 έως το 1323 π.Χ. περίπου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Αίγυπτος απέδειξε ότι η αλυσίδα μετάδοσης της ελονοσίας από τα κουνούπια Anopheles έχει διακοπεί για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της αυστηρής επιτήρησης, της συνεπούς εξάλειψης των χώρων αναπαραγωγής και της προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Προκειμένου να λάβει την πιστοποίηση του ΠΟΥ, μια χώρα πρέπει επίσης να αποδείξει ότι είναι σε θέση να αποτρέψει την επανάληψη της μετάδοσης.

Η ασθένεια προκαλείται από παράσιτα που μεταδίδονται από τα κουνούπια Anopheles. Χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, ρίγη, πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους. Μπορεί να αποβεί μοιραία, ιδίως για τα μικρά παιδιά και τους εξασθενημένους ενήλικες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς το σχολείο μπορεί να βελτιώσει την ευεξία μαθητών και εκπαιδευτικών [μελέτη]
Ο ρόλος της ιστολογικής εξέτασης στην επιλογή θεραπευτικών χειρισμών στον καρκίνο μαστού
Merck : ‘’Για τους νέους, μέσω των νέων’’