Η υγιεινή διατροφή μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο τον καρκίνο προστάτη, έδειξε νέα έρευνα.

Οσο καλύτερη είναι η διατροφή ενός ασθενούς με χαμηλού βαθμού καρκίνο προστάτη τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εξελιχθεί η νόσος σε πιο επικίνδυνο στάδιο, αναφέρει η έρευνα στο JAMA Oncology.

Για κάθε αύξηση 12,5 μονάδων σε κλίμακα υγιεινής διατροφής 0-100, άντρες είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες για εξέλιξη του καρκίνου προστάτη από το στάδιο 1 σε τουλάχιστον στάδιο 2 και 30% λιγότερες πιθανότητες να δουν εξέλιξη του όγκου σε στάδιο 3 ή μεγαλύτερο.

Ο Dr. Christian Pavlovich του Johns Hopkins University School of Medicine, πιστεύει ότι η νέα έρευνα είναι η πρώτη που παρέχει στατιστικά σημαντικές ενδείξεις ότι η υγιεινή διατροφή συνδέεται με μείωση του κινδύνου εξέλιξης της νόσου σε υψηλότερη στάδιο.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία  886 αντρών με καρκίνο προστάτη βαθμού 1, μεταξύ 2005 -2017.

Ολοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο διατροφής και οι ερευνητές υπολόγισαν το σκορ Healthy Eating Index, για κάθε ασθενή.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν αν άντρες με καλύτερης ποιότητας διατροφή ήταν λιγότερο πιθανό να αλλάξουν κατηγορία βαθμού της νόσου βτον επόμενο χρόνο.

Μετά από παρακολούθηση 6,5 ετών κατά μέσον όρο, περίπου το 21% τω αντρών είχαν εξέλιξη στο στάδιο 2 ή υψηλότερο και το 6% είχε προχωρήσει σε βαθμό 3 ή υψηλότερο.

Οσοι ακολουθούσαν καλύτερη διατροφή ήταν λιγότερο πιθανό να δουν τον καρκίνο τους να εξελίσσεται σε πιο επικίνδυνο στάδιο.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μειωμένη φλεγμονή από πιο υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να είναι μια αιτία που ορισμένοι καρκίνοι προστάτη δεν εξελίχθηκαν.

Χρειάζονται νέες μελέτες σε πιο ποικίλους πληθυσμούς.

 

Πηγές:
JAMA Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αποκατάσταση βλάβης στην καρδιά
Καφές με καφεΐνη vs ντεκαφεϊνέ: Τι να επιλέξω;
Τι βοηθά καλύτερα τη μείωση της κόπωσης στην πολλαπλή σκλήρυνση [μελέτη]