Σύμφωνα με νέα μελέτη, η μαζική αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας ευνοεί την εξάπλωση της ελονοσίας.

Αφού ανέλυσε στοιχεία από το 2003 έως το 2022, μια ομάδα από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια αύξηση κατά 1% στο μηνιαίο ποσοστό αποψίλωσης των δασών οδηγεί κατά μέσο όρο σε αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας κατά 6,3% μόλις ένα μήνα αργότερα.

Η επίδραση της καταστροφής των τροπικών δασών στον κίνδυνο ελονοσίας διαφέρει από Πολιτεία σε Πολιτεία, γράφει η ερευνητική ομάδα στα "Πρακτικά" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ ("PNAS"). Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αποψίλωση των δασών συνδέεται με αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας έναν μήνα αργότερα.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Burton H. Singer από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και την Marcia C. Castro από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ στη Βοστώνη ανέφερε ότι ο λόγος μπορεί να είναι ότι το κουνούπι Nyssorhynchus darlingi, το οποίο είναι κυρίως υπεύθυνο για τη μετάδοση της ελονοσίας στη Βραζιλία, και βρήκε ευνοϊκότερες συνθήκες αναπαραγωγής μετά την αποψίλωση των δασών.

Προτιμούν ενδιαιτήματα αναπαραγωγής με καθαρό και μερικώς ηλιόλουστο νερό, με υδρόβια βλάστηση, αλλά χωρίς οργανική ύλη που αποσυντίθεται. Στα φυσικά δάση, όπου το φως είναι συνήθως λιγοστό, οι συνθήκες είναι σπάνια ευνοϊκές.

Στις παρυφές των περιοχών υλοτομίας, από την άλλη πλευρά, τα κουνούπια βρίσκουν συχνά ιδανικές συνθήκες αναπαραγωγής. Η πιθανότητα επαφής μεταξύ ανθρώπων και κουνουπιών είναι επίσης υψηλότερη εκεί.

Η ελονοσία είναι μία από τις πιο κοινές μολυσματικές ασθένειες παγκοσμίως. Το παθογόνο μεταδίδεται από τα κουνούπια. Η ασθένεια εκδηλώνεται αρχικά με πυρετό, πονοκεφάλους, πόνο στα άκρα και διάρροια και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2022 εκτιμάται ότι 249 εκατομμύρια άνθρωποι σε 85 χώρες του κόσμου προσβλήθηκαν από ελονοσία και 608.000 άνθρωποι πέθαναν από αυτήν.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους ήταν παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αποκατάσταση βλάβης στην καρδιά
Καφές με καφεΐνη vs ντεκαφεϊνέ: Τι να επιλέξω;
Τι βοηθά καλύτερα τη μείωση της κόπωσης στην πολλαπλή σκλήρυνση [μελέτη]