Μετά την κατάργηση του πανεθνικού δικαιώματος στην άμβλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σημειώθηκε απότομη αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας. Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό "Jama Pediatrics".

Σύμφωνα με τη μελέτη, η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε τους μήνες που ακολούθησαν την απόφαση για την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση, συχνά λόγω συγγενών ανωμαλιών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν τις συνέπειες του περιορισμού της πρόσβασης στην άμβλωση σε μεγάλα τμήματα της χώρας, γράφουν οι συγγραφείς. Η προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση καταργήθηκε τον Ιούνιο του 2022 με μια ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο κυριαρχούν συντηρητικοί δικαστές.

Το θέμα είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Η μελέτη των Maria Gallo και Parvati Singh από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο ανέλυσε τώρα στοιχεία από τους 18 μήνες που ακολούθησαν την απόφαση και τα συνέκρινε με παλαιότερα στοιχεία.

Κατά τους μήνες που ακολούθησαν την απόφαση, "το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υψηλότερο από το αναμενόμενο", δήλωσε η Gallo στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Σε τρεις μήνες που εξετάστηκαν - τον Οκτώβριο του 2022 και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2023 - ήταν περίπου 7% υψηλότερο από το συνηθισμένο, σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτό σήμαινε κατά μέσο όρο 247 επιπλέον βρεφικούς θανάτους σε καθέναν από αυτούς τους μήνες.

Η πλειονότητα των θανάτων αποδόθηκε σε συγγενείς δυσπλασίες, όπως καρδιακά ελαττώματα. Πριν από την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση, οι ενδιαφερόμενες σε τέτοιες περιπτώσεις "θα μπορούσαν να είχαν κάνει άμβλωση αντί να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη και να περάσουν την εμπειρία του θανάτου ενός βρέφους", δήλωσε ο Gallo.

"Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον πόνο των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών για την ψυχική υγεία που έχει η άρνηση της άμβλωσης ή η αναγκαστική μεταφορά ενός εμβρύου με θανατηφόρα γενετική ανωμαλία μέχρι τέλους", πρόσθεσε ο συν-συγγραφέας Singh.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αποκατάσταση βλάβης στην καρδιά
Καφές με καφεΐνη vs ντεκαφεϊνέ: Τι να επιλέξω;
Τι βοηθά καλύτερα τη μείωση της κόπωσης στην πολλαπλή σκλήρυνση [μελέτη]