Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται εν μέρει από την αποτυχία των βήτα κυττάρων του παγκρέατος να ανταποκριθούν στο σάκχαρο όπως θα έπρεπε.

Νεα έρευνα υποδεικνύει ότι η μεταστροφή σε διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες θα μπορούσε να διορθώσει τη δυσλειτουργία των βήτα κυττάρων ενισχύοντας την υγεία των ασθενών.

Άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορούν να ανακτήσουν τα βήτα κύτταρα –αποτέλεσμα που δεν  μπορεί να επιτευχθεί με τα φάρμακα, δήλωσε η Barbara Gower, του University of Alabama at Birmingham.

Η Gower δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύον ότι άνθρωποι με ελαφρύ διαβήτη τύπου 2 που μειώνουν την πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί ενδεχομένως να καταστεί δυνατό να σταματήσουν τη λήψη φαρμάκων και να απολαμβάνουν γεύματα και σνακ υψηλότερα σε πρωτεΐνη και να καλύπτουν τις ανάγκες σε ενέργεια.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται εν μέρει από βλάβη στη λειτουργία των βήτα κυττάρων και την απώλειά τους.

Η ομάδα της υπέθεσε ότι η βλάβη στα βήτα κύτταρα μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει σε υπερβολική λήψη υδατανθάκων όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά.

Στη νέα έρευνα χώρισαν 57 λευκούς και έγχρωμους συμμετέχοντες με διαβήτη σε ένα από 2 διατροφικά πλάνα. Ορισμένοι ακολούθησαν διατροφή με χαμηλά λιπαρά  (9% υδατάνθρακες και 65% λιπαρά) ενώ άλλοι ακολούθησαν διατροφή με υψηλά λιπαρά (55% υδατάνθρακες και 20% λιπαρά).

Οι συμμετέχοντες με διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες είχαν σημαντική βελτίωση στην απόκριση των βητα κυττάρων στο σάκχαρο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Πηγές:
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φυσικοί τρόποι να απαλλαχθείτε από τον πόνο
Οστεοπόρωση: Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε
Ψωρίαση: Τα νέα φάρμακα και η αξία της ολιστικής αντιμετώπισης