Ο χρόνος έναρξης του σακχαρώδους διαβήτη επηρεάζει τον κίνδυνο επιπλοκών και θνητότητας;

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι η εμφάνιση διαβήτη πριν την ηλικία των 40 συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ενώ η διάγνωση διαβήτη πριν την ηλικία των 40 τετραπλασίαζε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου η εμφάνιση πιο αργά συνδεόταν με 1,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου έναντι του γενικού πληθυσμού χωρίς τη νόσο, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet Diabetes & Endocrinology.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της καθυστέρησης της έναρξης διαβήτη για τη μείωση των επιπλοκών και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.550 νεοδιαγνωσθέντες με διαβήτη ανθρώπους για 30 χρόνια. Η ηλικία τους ήταν 25 έως 65 ετών.

Η ανάλυση έδειξε ότι η διάγνωση του διαβήτη σε μικρότερη ηλικία συνδεόταν με υψηλότερο ποσοστό σχετικών επιπλοκών ιδιαίτερα μικροαγγειακών νόσων όπως οφθαλμική βλάβη και νεφρική ανεπάρκεια και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Η έναρξη του διαβήτη σε νεαρότερη ηλικία επίσης συνδεόταν με χειρότερο έλεγχο σακχάρου.

Ο Dr. Beryl Lin, σημείωσε ότι περισσότερες κλινικές δοκιμές θα πρέπει να εστιάζουν σε εξατομικευμένες θεραπείες για την καθυστέρηση επιπλοκών του διαβήτη σε νέους ανθρώπους.

Πηγές:
Lancet Diabetes & Endocrinology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τιμές των φαρμάκων στην Ευρώπη εκτινάσσονται στα ύψη και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω
Φυσικοί τρόποι να απαλλαχθείτε από τον πόνο
Οστεοπόρωση: Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε