Η βλάβη των νεφρών είναι μία από τις πιο επίφοβες επιπλοκές του διαβήτη. Μια βρετανο-αυστριακή ομάδα συγγραφέων απέδειξε τώρα τη σημαντική επίδραση της διατροφής των διαβητικών σε αυτή τη χρόνια νεφρική νόσο.

Μια υγιεινή φυτική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο κατά περίπου το ένα τέταρτο, ενώ μια ανθυγιεινή φυτική διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο κατά περισσότερο από το ένα τρίτο.

"Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) είναι πολύ συχνή στους διαβητικούς. Ενώ ο εντοπισμός τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για την πρόληψη της επιδείνωσης της νεφρικής λειτουργίας στους διαβητικούς είναι ζωτικής σημασίας, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τους διατροφικούς παράγοντες κινδύνου για τη CKD", έγραψαν η Alysha Thompson από το Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ και οι συν-συγγραφείς της, συμπεριλαμβανομένων των Martina Gaggl και Tilman Kühn από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, στο "Journal of the American Nutrition Society".

Εκτός από τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς, συμπεριλαμβανομένης της απειλής τύφλωσης, τις καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια κ.λπ. λόγω της επιταχυνόμενης αθηροσκλήρωσης και των διαταραχών της κυκλοφορίας στα πόδια, η προοδευτική νεφρική ανεπάρκεια είναι μια τουλάχιστον εξίσου επικίνδυνη μακροπρόθεσμη επιπλοκή του διαβήτη.

Στοιχεία από τη Γερμανία έχουν δείξει ότι περίπου το 40% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 έχουν μειωμένη νεφρική λειτουργία. Εάν τα όργανα τελικά αποτύχουν, η τακτική αιμοκάθαρση ή η μεταμόσχευση νεφρού είναι αναπόφευκτη. Η καλή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα με τον έλεγχο του κινδύνου αθηροσκλήρωσης (χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση κ.λπ.) είναι η καλύτερη πρόληψη από ιατρικής άποψης.

Ωστόσο, οι παράγοντες του τρόπου ζωής είναι εξίσου σημαντικοί. Οι επιστήμονες ανέλυσαν πληροφορίες από την βρετανική βιοτράπεζα (ηλεκτρονική συλλογή δεδομένων από περίπου 500.000 Βρετανούς ενήλικες ηλικίας 40 έως 69 ετών) από 7.747 διαβητικούς τύπου 2 για μια περίοδο 10,2 ετών.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων ήταν 58,8 έτη και σχεδόν οι μισοί ήταν παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) άνω του 30.

Οι πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή των ατόμων λήφθηκαν επίσης υπόψη. Έγινε διάκριση μεταξύ 17 ομάδων τροφίμων, σταθμισμένων σύμφωνα με τις υγιεινές φυτικές δίαιτες και τις ανθυγιεινές φυτικές δίαιτες.

Η πρώτη κατηγορία περιλάμβανε προϊόντα ολικής άλεσης και προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και εναλλακτικές λύσεις πρωτεϊνών για χορτοφάγους, καθώς και τσάι και καφέ. Αντίθετα, η δεύτερη κατηγορία περιλάμβανε χυμούς φρούτων, εξευγενισμένα δημητριακά, πατάτες, γλυκά και επιδόρπια. Τα ζωικά λίπη, το κρέας κ.λπ. αξιολογήθηκαν αρνητικά και στις δύο ομάδες.

Η συσχέτιση μεταξύ μιας υγιεινής φυτικής διατροφής και της χαμηλότερης συχνότητας εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου προφανώς διαμεσολαβείται από την καλύτερη συνολική νεφρική λειτουργία και το χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους.

"Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη προοπτική μελέτη που διερευνά τις συσχετίσεις μεταξύ μιας υγιεινής και ανθυγιεινής φυτικής διατροφής και του κινδύνου εμφάνισης ΧΝΝ σε μεσήλικες ενήλικες με διαβήτη", τόνισαν οι επιστήμονες.

Τα αποτελέσματα θα συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με εκείνα μιας μελέτης από την Ταϊβάν, η οποία έδειξε χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής βλάβης στους χορτοφάγους διαβητικούς. Μια μελέτη από την Ολλανδία είχε επίσης παράσχει στοιχεία για την προστασία των νεφρών στους διαβητικούς μέσω της υψηλότερης πρόσληψης φυτικών πρωτεϊνών.

"Τα ευρήματά μας έρχονται να προστεθούν στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές τροφές βελτιώνει τα αποτελέσματα στους διαβητικούς.

Είναι επίσης συνεπή με εκείνα που προκύπτουν από μετα-αναλύσεις των υγιεινών διατροφικών προτύπων και της επίπτωσης της ΧΝΝ σε άτομα με και χωρίς διαβήτη.

Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ψάρια, καθώς και χαμηλότερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, νατρίου (αλάτι- σημ.) και SSBs (ποτά με ζάχαρη) σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης CKD και λευκωματουρίας", κατέληξαν οι ειδικοί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΑΣΟΝΟΠ: Μετακινήθηκαν νοσηλεύτριες Ψυχιατρικών τμημάτων σε Παθολογική και Ορθοπεδική κλινική
Ομοσπονδία εργαστηριακών γιατρών: Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού για το clawback
Νεογέννητα: Ραιβοϊπποποδία και Μέθοδος Ponseti