Η μακροχρόνια επιβάρυνση με αιωρούμενα σωματίδια αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο άσθματος σε παιδιά και ενήλικες. Στη Γερμανία, περίπου το 11% των νέων περιπτώσεων άσθματος πιθανώς αποδίδονται σε αυτό.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Ινστιτούτο Χημείας Max-Planck σε μια παγκόσμια μετα-ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "One Earth".
Σύμφωνα με την ομάδα, περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει σήμερα από άσθμα, με περισσότερα από 30 εκατομμύρια νέα περιστατικά να εμφανίζονται κάθε χρόνο. Η μακροχρόνια έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια με μέγεθος σωματιδίων μικρότερο των 2,5 μικρομέτρων (PM 2,5) θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη άσθματος.
Ωστόσο, προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει αντιφατικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα: Ορισμένες έδειξαν αυξημένο κίνδυνο, ενώ άλλες δεν διαπίστωσαν καμία συσχέτιση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ruijing Ni και άλλους από το Ινστιτούτο Χημείας Max-Planck, διεξήγαγαν επομένως μια παγκόσμια μετα-ανάλυση με συναδέλφους τους από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 68 επιδημιολογικές μελέτες που διεξήχθησαν το 2019 σε 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης, της Ανατολικής Ασίας, της Νότιας Ασίας και της Αφρικής.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν καμπύλες έκθεσης-απόκρισης για το άσθμα σε παιδιά και ενήλικες.
Τα δεδομένα έδειξαν "επαρκώς αξιόπιστα στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας έκθεσης σε αιωρούμενα σωματίδια 2,5 και του άσθματος", αναφέρουν.
"Εκτιμούμε ότι το 2019, σχεδόν το ένα τρίτο των περιπτώσεων άσθματος παγκοσμίως οφείλονται σε μακροχρόνια έκθεση σε PM2,5.
Αυτό αντιστοιχεί σε 63,5 εκατομμύρια υφιστάμενα περιστατικά και 11,4 εκατομμύρια νέα περιστατικά", δήλωσε η Ni, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Στη Γερμανία, η έκθεση ήταν η αιτία του 11% των νέων περιπτώσεων άσθματος. Αυτό αντιστοιχεί σε 28.000 άτομα.
"Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επιβάλλουν αυστηρούς νόμους για τη συνεχή καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης", δήλωσε ο Yafang Cheng, διευθυντής στο Ινστιτούτο Χημείας Max Planck.
Επιπλέον, τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στη μείωση της ατομικής έκθεσης στα αιωρούμενα σωματίδια και στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου άσθματος, τόνισε.
Πηγές:
One Earth
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας