Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναγνωρίσει αποτελεσματικά τα καρδιακά φυσήματα σε σκύλους, με ακρίβεια 90%, που ταιριάζει με την ικανότητα των ειδικών καρδιολόγων.
Σύμφωνα με ερευνητές, σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις που εξετάστηκαν, η αξιολόγηση της AI ευθυγραμμίστηκε πλήρως με αυτή ενός καρδιολόγου σχετικά με τη σοβαρότητα του φυσήματος.
Αυτά τα καρδιακά φυσήματα είναι ένας βασικός δείκτης νόσου της καρδιακής βαλβίδας, της πιο κοινής καρδιακής πάθησης σε ενήλικους σκύλους, είπαν οι ερευνητές.
Περίπου 1 στα 30 σκυλιά που βλέπει ένας κτηνίατρος έχει καρδιακό φύσημα, είπαν οι ερευνητές. Η πάθησηείναι συχνότερη σε σκύλους μικρόσωμων φυλών και σε ηλικιωμένους σκύλους.
Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να παρατείνει τη ζωή τους, είπαν οι ερευνητές.
«Η καρδιακή νόσος στους ανθρώπους είναι ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας, αλλά στους σκύλους είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Andrew McDonald, του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. «Οι περισσότερες μικρότερες ράτσες σκύλων θα έχουν καρδιακές παθήσεις όταν μεγαλώσουν, αλλά προφανώς οι σκύλοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι, επομένως εναπόκειται στους κτηνιάτρους πρωτοβάθμιας περίθαλψης να εντοπίσουν την καρδιακή νόσο αρκετά νωρίς ώστε να αντιμετωπιστεί».
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ξεκίνησαν με μια βάση δεδομένων καρδιακών ήχων που συγκεντρώθηκαν από περίπου 1.000 ασθενείς χρησιμοποιώντας ψηφιακό στηθοσκόπιο. Ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο του καρδιακού φυσήματος και στη συνέχεια το προσάρμοσαν ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σκύλους.
«Από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν υπάρχουσες βάσεις δεδομένων με τους ήχους της καρδιάς σε σκύλους, γι' αυτό ξεκινήσαμε με μια βάση δεδομένων καρδιακών ήχων σε ανθρώπους», δήλωσε ο ερευνητής Anurag Agarwal. «Οι καρδιές των θηλαστικών είναι αρκετά παρόμοιες και όταν τα πράγματα πάνε στραβά, τείνουν να πάνε στραβά με παρόμοιους τρόπους».
Στη συνέχεια, η ομάδα δοκίμασε την τεχνητή νοημοσύνη σε σχεδόν 800 σκύλους που υποβάλλονταν σε εξετάσεις ρουτίνας καρδιάς σε τέσσερις κτηνιατρικές κλινικές στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η νόσος της μιτροειδούς βαλβίδας επηρεάζει κυρίως μικρότερους σκύλους, αλλά για να δοκιμάσουμε και να βελτιώσουμε τον αλγόριθμό μας, θέλαμε να πάρουμε δεδομένα από σκύλους όλων των μεγεθών και ηλικιών», εξήγησε ο ερευνητής Δρ. Jose Novo Matos. «Όσο περισσότερα δεδομένα έχουμε για να το εκπαιδεύσουμε, τόσο πιο χρήσιμος θα είναι ο αλγόριθμός μας, τόσο για κτηνιάτρους όσο και για ιδιοκτήτες σκύλων».
Οι ερευνητές ρύθμισαν την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να μπορεί να ανιχνεύει και να βαθμολογεί τα φυσήματα της καρδιάς με βάση ψηφιακές εγγραφές, διαφοροποιώντας τα φυσήματα που προκαλούνται από ήπια καρδιακή νόσο και αυτών που προέρχονται από προχωρημένη νόσο.
Η ΑΙ συμφώνησε με την αξιολόγηση ενός ειδικού καρδιολόγου σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις που εξετάστηκαν, αναφέρουν οι ερευνητές. Περίπου στο 90% των περιπτώσεων, η κρίση της AI ήταν εντός ενός μόνο βαθμού από την κρίση του καρδιολόγου.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Veterinary Internal Medicine.
Πηγές:
Journal of Veterinary Internal Medicine.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
ΕΟΔΥ: 27 θάνατοι, 24 διασωληνωμένοι και 531 εισαγωγές ασθενών με CoViD
ΕΛΙΚΑΡ: Κοινωνική δράση υλοποίησης δωρεάν καρδιολογικού ελέγχου