Μηδενικό ήταν το ενδιαφέρον στην προκήρυξη για την πλήρωση 5 θέσεων παθολόγων για το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, παρά τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως άγονης κατηγορίας Α και το μηνιαίο επίδομα των 600 ευρώ. Ενώ στο σύνολο της χώρας το οικονομικό κίνητρο λειτούργησε, με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να μιλά για κάλυψη περίπου του 70% των άγονων θέσεων και να προαναγγέλλει την επαναπροκήρυξη των υπόλοιπων εντός Δεκεμβρίου, η μακεδονική πόλη κατατάσσεται στις εξαιρέσεις, μαζί με την Κω και την Κέρκυρα, οι οποίες όμως έχουν άλλες ιδιαιτερότητες λόγω νησιωτικότητας, τουρισμού και υψηλού κόστους διαμονής.
Σε αντίθεση με γειτονικές περιοχές, όπως η Ξάνθη και οι Σέρρες, όπου υπήρξε ικανοποιητική ανταπόκριση παθολόγων, στη Δράμα εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τέσσερις γιατρούς για τις δύο θέσεις στη ΜΕΘ, αλλά δεν κατατέθηκε ούτε μία αίτηση για τις πέντε θέσεις στην Παθολογική Κλινική.
Η κ. Παρθένα Κιόρτεβε, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιατρών του Γ.Ν. Δράμας, και η κ. Όλγα Βασιλείου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, μιλούν στο iatronet.gr για τις αιτίες, περιγράφουν την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Παθολογική Κλινική και καταθέτουν τις προτάσεις τους για την άρση του αδιεξόδου.
Έχει μείνει μόνο η διευθύντρια
Η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής είναι και η μοναδική μόνιμη γιατρός της. Πρόσφατα, 12 γιατροί άλλων ειδικοτήτων ανακοίνωσαν ομαδική παραίτηση όταν κλήθηκαν με εντέλλεσθε από την διοίκηση να συνδράμουν στο έργο της Κλινικής, απόφαση που ανακλήθηκε μετά τις αντιδράσεις. Η Κλινική λειτουργεί εδώ και 1,5 χρόνο με μετακινήσεις παθολόγων από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Θεσσαλονίκης και όμορων περιοχών, καθώς και ενός στρατιωτικού γιατρού που μετακινείται από το 424 ΓΣΝ Θεσσαλονίκης για εφημερία κάθε Τρίτη και Πέμπτη.
Οι ελπίδες πως αυτή η αδιέξοδη κατάσταση θα άλλαζε με το κίνητρο του άγονου και την μαζική προκήρυξη 5 θέσεων παθολόγων, διαψεύστηκαν.
"Άργησε να γίνει"
"Φωνάζαμε εδώ και πολύ καιρό ότι θα φτάναμε σε αυτή την κατάσταση, όταν βλέπαμε τις σταδιακές αποχωρήσεις των παθολόγων. Είναι λογικό όταν έχει μείνει μόνο μία γιατρός, και μάλιστα η διευθύντρια, ο επόμενος να μη θέλει να έρθει", παρατηρεί η κ. Κιόρτεβε προσθέτοντας: "Οι κινήσεις που έγιναν με τον χαρακτηρισμό του αγόνου και η μαζική προκήρυξη έπρεπε να είχαν γίνει πριν από 3 χρόνια, όταν οι παθολόγοι ήταν τρεις. Το ότι έχει μείνει μόνο μία είναι αποτρεπτικό".
Η ίδια διευκρινίζει, πάντως, πως το επίδομα των 600 ευρώ μεταφράζεται στην πράξη σε λιγότερα από 300 ευρώ "καθαρά" στην τσέπη του γιατρού, καθώς περισσότερο από το μισό είναι κρατήσεις. Η ίδια, που ως νεφρολόγος είναι επίσης δικαιούχος, αναμένει να δει τον ερχόμενο μήνα στον λογαριασμό της επιπλέον 293 ευρώ.
Ο Δήμος Δράμας εδώ και τουλάχιστον 9 - 10 χρόνια επιδοτεί το ενοίκιο των επικουρικών γιατρών. Ο δήμαρχος, Γιώργος Παπαδόπουλος, έχει διατυπώσει την πρόθεση να επεκτείνει το μέτρο και σε μόνιμους γιατρούς, ως ένα επιπλέον κίνητρο προσέλκυσης. Ωστόσο, για να γίνει αυτό χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, την οποία έχουν δεσμευτεί ότι θα προτείνουν οι βουλευτές Δράμας.
"Δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι"
Οι λόγοι που αποτρέπουν τους παθολόγους από το να κάνουν τα χαρτιά τους για τη Δράμα δεν είναι μόνο οικονομικοί, αλλά αφορούν επίσης τις συνθήκες εργασίας και το βάρος της ευθύνης που θα κληθούν να σηκώσουν, υποστηρίζει η κ. Βασιλείου. Όταν το τμήμα υπολειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει συσσωρευμένα προβλήματα, πολλοί συνάδελφοι δεν θέλουν να κάνουν τα χαρτιά τους, σημειώνει, ενώ αναφέρεται σε δύο προτάσεις δομικών αλλαγών που έχει καταθέσει, πριν από τις προκηρύξεις:
- Να γίνει ανεξάρτητο Τμήμα ΤΕΠ. "Εκεί θα αναλάβει ρόλο και η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. Διαφορετικά η μοναδική παθολόγος πρέπει να είναι ταυτόχρονα στα Επείγοντα και στο Τμήμα της", αναφέρει
- Οι 52 κλίνες που έχει η Παθολογική Κλινική, η οποία εφημερεύει συνεχώς, να μοιραστούν σε κλίνες Νεφρολογικής και Πνευμονολογικής Κλινικής. "Να μπούνε μέσα Νεφρολόγοι και Πνευμονολόγοι, να μειωθούν οι κλίνες της Παθολογικής, να λειτουργεί ως Τομέας και με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε ανάσα στη μοναδική παθολόγο. Αν λειτουργήσει αυτό και μαθευτεί, σιγά σιγά θα προσελκύσει συναδέλφους".
Παράλληλα, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου σε επιστολή της τονίζει την δυναμική που έχουν άλλα Τμήματα του νοσοκομείου, με στόχο την προσέλκυση ενδιαφέροντος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά την ειδικότητα των αναισθησιολόγων, που επίσης βρίσκεται σε έλλειψη πανελλαδικά: "Το νοσοκομείο της Δράμας είχε μόνο μία αναισθησιολόγο. Αυτή τη στιγμή έχει κανονικό Τμήμα Αναισθησιολογίας, έχει ειδικευόμενους τους οποίους εκπαιδεύει και συμμετέχει σε προγράμματα εκπαιδευτικά. Αυτό πρέπει να το δουν ως παράδειγμα προς μίμηση", υπογραμμίζει.
Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για το ΕΣΥ και το Νοσοκομείο Δράμας, η οποία πρόσφατα διοργάνωσε μαζικό συλλαλητήριο εκπέμποντας SOS για το νοσοκομείο, αποφάσισε νέο πλαίσιο δράσης για το επόμενο διάστημα, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, να γίνει άμεσα νέα προκήρυξη θέσεων και αυτή να παραμείνει ανοιχτή μέχρι την κάλυψή τους.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού