Eγκυες που ακολουθούσαν ποιοτική διατροφή ήταν πιο πιθανό να έχουν παιδιά με υγιές βάρος στη γέννηση, πιο σταθερά μοτίβα ανάπτυξης και πιθανόν μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας αργότερα, στην παιδική ηλικία.

Η Monique Hedderson, του Kaiser Permanente Northern California Division of Research, δήλωσε οτι τα ευρήματα στηρίζουν τον ρόλο της ισορροπημένης διατροφής πριν τον τοκετό, σε ευθυγράμμιση με τις οδηγίες του USDA για την προαγωγή υγιούς βάρους στη γέννηση και ισορροπημένης ανάπτυξης κατά την παιδική ηλικία.

Οι ερευνητές επέλεξαν 2.800 ζεύγη μητέρων-παιδιών στις ΗΠΑ και χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή των γυναικών, ενώ στη συνέχεια παρακολουθήθηκε η ανάπτυξη των μωρών τους.

Τα αποτελέσματα δείχνουν οτι υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη ενός μωρού έως την ηλικία των 2 ετών.

Η Dr. Assiamira Ferrara, του Kaiser Permanente Northern California Division of Research, δήλωσε οτι για παράδειγμα, η υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη συνδεόταν με χαμηλότερες πιθανότητες εξαιρετικά γρήγορης ανάπτυξης του μωρού.

Η γρήγορη ανάπτυξη από τη γέννηση έως τους 24 μήνες είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή, εξήγησε η Ferrara.

Η μελέτη έδειξε ότι υψηλότερο σκορ διατροφικής ποιότητας συνδεόταν με 12% μειωμένες πιθανότητες για μεγαλύτερα από το σύνηθες νεογνά, καθώς και χαμηλότερα ποσοστά γρήγορης ανάπτυξης έως την ηλικία των 2 ετών.

Συνολικά, τα ευρήματα δείχνουν οτι η διασφάλιση ότι οι έγκυες τρέφονται σωστά θα μπορούσε να καταπολεμήσει την παιδική παχυσαρκία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκυμοσύνη: Εντοπίστηκε γονίδιο που συμβάλλει στην αποβολή 
Τι μπορεί να δείξει το βάδισμα για την υγεία μου
Γυναίκες Φαρμακοποιοί: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ισορροπία ζωής-εργασίας