Τα άτομα με τους παράγοντες κινδύνου υψηλή αρτηριακή πίεση, κολπική μαρμαρυγή ή κάπνισμα όχι μόνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και πιο σοβαρά από τα άτομα χωρίς αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη ελέγχου περιπτώσεων "INTERSTROKE" που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση "Neurology".

"Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του ελέγχου των παραγόντων κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδίως της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της κολπικής μαρμαρυγής και του καπνίσματος, για την πρόληψη σοβαρών, αναπηρικών εγκεφαλικών επεισοδίων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Catriona Reddin από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Galway σε σχετική ανακοίνωση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 26.948 άτομα από 32 χώρες. Ήταν κατά μέσο όρο 62 ετών.

Οι μισοί από αυτούς είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ οι άλλοι μισοί όχι. Από τους 13.460 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, 4848 (36%) είχαν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο (βαθμολογία τροποποιημένης κλίμακας Rankin (mRS): 4-6) και 8612 (64%) είχαν ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό επεισόδιο (μη σοβαρό- βαθμολογία mRS: 0-3).

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο οριζόταν ως σοβαρό εάν προκαλούσε σοβαρή αναπηρία μέχρι και την ανάγκη φροντίδας ή θανάτου (οι ασθενείς δεν μπορούν πλέον να περπατήσουν ή να φροντίσουν τον εαυτό τους). Τα ήπια έως μέτρια εγκεφαλικά επεισόδια κυμαίνονταν από κανένα σύμπτωμα έως κάποια ανάγκη για βοήθεια στην προσωπική φροντίδα (οι ασθενείς μπορούν ακόμη να περπατήσουν).

Οι ερευνητές προσδιόρισαν τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου για κάθε έναν από τους συμμετέχοντες στη μελέτη: Αρτηριακή πίεση > 140/90 mmHg, κολπική μαρμαρυγή, διαβήτης, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, ανθυγιεινή διατροφή, σωματική αδράνεια, ψυχολογικό και κοινωνικό στρες και υπερβολικό κοιλιακό λίπος (αναλογία μέσης προς γοφούς).

Από τους ασθενείς με σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, το 74% είχε υψηλή αρτηριακή πίεση - σε σύγκριση με το 72% των ασθενών με μη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Όσον αφορά την κολπική μαρμαρυγή, το 11% της ομάδας των σοβαρών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 9% της ομάδας των μη σοβαρών εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν επηρεασμένοι. Και στις δύο ομάδες όσων είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια, το 30% των ασθενών ήταν καπνιστές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Reddin, αναφέρουν ότι από τους παράγοντες κινδύνου που αναλύθηκαν, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κολπική μαρμαρυγή και το κάπνισμα παρουσίασαν στενότερη συσχέτιση με τα σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια απ' ό,τι με τα μη σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια.

Η σημασία των παραγόντων κινδύνου διαφέρει μεταξύ των επιπέδων σοβαρότητας του εγκεφαλικού επεισοδίου

Αφού ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, το φύλο, η χώρα προέλευσης και ο τύπος του εγκεφαλικού επεισοδίου, οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και 2,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν μη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είχαν 4,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν μείζον εγκεφαλικό επεισόδιο και 3,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν μη μείζον εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα χωρίς κολπική μαρμαρυγή.

Οι καπνιστές είχαν 1,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν μείζον εγκεφαλικό επεισόδιο και 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν μη μείζον εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους μη καπνιστές. Η αναλογία μέσης προς ισχίο, από την άλλη πλευρά, σχετιζόταν ισχυρότερα με μη σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια παρά με σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια.

Προφανώς, η σημασία ορισμένων παραγόντων κινδύνου ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου, παρόλο που όλοι οι παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με σοβαρά και μη σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια, γράφουν οι συγγραφείς.

"Πάνω απ' όλα, η μελέτη μας δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο παγκοσμίως", προσθέτει ο Reddin.

Πηγές:
Neurology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδοντικό άγχος: Τι είναι και πώς να το ξεπεράσετε
Άδ. Γεωργιάδης: Ο απολογισμός για τον πρώτο χρόνο στο υπουργείο Υγείας
Η μαγνητική τομογραφία στον προστάτη ανιχνεύει σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο [μελέτη]