Τα παιδιά και οι έφηβοι εξακολουθούν να υποφέρουν από σοβαρή ψυχολογική πίεση μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Την πανδημία CoViD ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οικονομική ανασφάλεια και άλλες κρίσεις. Το ένα πέμπτο των εφήβων αναφέρει μειωμένη ποιότητα ζωής ή παρουσιάζει προβλήματα ψυχικής υγείας. Αυτά είναι τα ευρήματα μελέτης παιδοψυχιάτρων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Αμβούργου.

"Η μελέτη μας COPSY δείχνει μια σημαντική επιδείνωση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων στην αρχή της πανδημίας και μια αργή βελτίωση τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, τώρα συνειδητοποιούμε ότι τα στοιχεία αυτά είναι στάσιμα και εξακολουθούν να είναι υψηλά σε σύγκριση με τα δεδομένα πριν από την πανδημία.

Εν τω μεταξύ, η ευημερία δεν επηρεάζεται πλέον από την πανδημία του κορωνοϊού. Τώρα, οι φόβοι, ιδίως σε σχέση με τις παγκόσμιες συγκρούσεις και την κλιματική κρίση, επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την ευημερία", δήλωσε η Ulrike Ravens-Sieberer, Διευθύντρια του Ερευνητικού Τμήματος Δημόσιας Υγείας στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αμβούργου (UKE), συνοψίζοντας τα τελευταία ευρήματα της μελέτης.

Στο πλαίσιο του επιστημονικού τους έργου, οι επιστήμονες του UKE διερευνούν τις επιπτώσεις και τις συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού και των παγκόσμιων κρίσεων στην ψυχική υγεία και την ευημερία των παιδιών και των εφήβων στη Γερμανία.

Μέχρι σήμερα, συνολικά 2.865 οικογένειες με παιδιά και νέους ηλικίας μεταξύ επτά και 22 ετών έχουν συμμετάσχει σε τουλάχιστον ένα από τα επτά κύματα της έρευνας από τον Μάιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2024.

Τα παιδιά ηλικίας έντεκα έως 22 ετών συμπλήρωσαν οι ίδιοι τα διαδικτυακά ερωτηματολόγια. Οι γονείς απάντησαν για τα παιδιά ηλικίας επτά έως δέκα ετών.

Το 21% των νέων συνέχισε να αναφέρει μειωμένη ποιότητα ζωής

Με την πάροδο του χρόνου, έχει καταστεί σαφές ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έως και οι νεαροί ενήλικες εξακολουθούν να υποφέρουν από σοβαρό ψυχολογικό στρες. "Η ποιότητα ζωής των παιδιών και των νέων επιδεινώθηκε σημαντικά στην αρχή της πανδημίας. Ειδικότερα τον χειμώνα 2020/21, κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown στη Γερμανία, σχεδόν τα μισά παιδιά και νέοι (48%) ανέφεραν μειωμένη ποιότητα ζωής.

Στη συνέχεια, η ποιότητα ζωής των παιδιών και των νέων βελτιώθηκε και πάλι το 2022 και το 2023. Ωστόσο, η τάση αυτή δεν συνεχίστηκε το φθινόπωρο του 2024 (έβδομος γύρος έρευνας). Το 21% των νέων συνέχισαν να αναφέρουν μειωμένη ποιότητα ζωής.

Αυτό σημαίνει ότι ο επιπολασμός εξακολουθεί να είναι περίπου 5% υψηλότερος από ό,τι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Αμβούργου.

Παρόμοια εικόνα προέκυψε και για τα προβλήματα ψυχικής υγείας. "Αυξήθηκαν αρχικά σημαντικά στο 30% κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στη συνέχεια μειώθηκαν και πάλι το 2022/2023.

Σήμερα, το 22% των παιδιών και των εφήβων εξακολουθούν να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας, το οποίο είναι επίσης περίπου 5% περισσότερο από ό,τι πριν από την πανδημία", ανέφεραν οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες συνοψίζοντας την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, άλλες παγκόσμιες κρίσεις έχουν αντικαταστήσει το ψυχικό στρές της CoViD ως αιτία άγχους μεταξύ των παιδιών και των νέων. Η σημασία αυτών των παραγόντων άγχους έχει μάλιστα αυξηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Η μοναξιά βασικό ζήτημα

"Το φθινόπωρο του 2023, στον έκτο γύρο της έρευνας, περίπου τα μισά παιδιά και νέοι δήλωσαν ότι ανησυχούν σε διαφορετικό βαθμό για διάφορες κρίσεις, ιδίως για παγκόσμιες συγκρούσεις όπως οι πόλεμοι, η τρομοκρατία, η οικονομική κρίση και η κλιματική κρίση.

Ένα χρόνο αργότερα, το ποσοστό των παιδιών και των νέων που ανησυχούν για τα θέματα αυτά έχει αυξηθεί σημαντικά. Το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για τους σημερινούς πολέμους και την τρομοκρατία, το 62% για την οικονομική αβεβαιότητα και το 57% για την κλιματική κρίση", ανέφερε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αμβούργου.

Το φθινόπωρο του 2024, ωστόσο, μόνο το 15% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για αυτά τα πράγματα.

Παρόμοια εξέλιξη με την πάροδο του χρόνου παρατηρήθηκε και για τα συμπτώματα άγχους και τα σημάδια κατάθλιψης. Η μοναξιά αποτελεί επίσης βασικό ζήτημα για τους νέους.

Το 21% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αισθάνεται μοναξιά. Πριν από την πανδημία, το ποσοστό αυτό ήταν 14%.

Πηγές:
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αμβούργου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τραμπ: Θα καταργήσω τα επικίνδυνα παιδιατρικά εμβόλια
Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης
Επίσκεψη Δημήτρη Βαρτζόπουλου στην Κύπρο