Νέα έρευνα έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 5 μερίδες μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο για την πάθηση, έδειξε η έρευνα. Επίσης, όσο περισσότερη κατανάλωνε κάποιος τόσο το καλύτερο-κάθε μερίδα έδινε επιπλέον 3% μείωση στον κίνδυνο.
Αντίθετα, η κατανάλωση συνδεόταν με μακροπρόθεσμη αύξηση του βάρους- που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη.
Ο Binkai Liu, του Harvard T.H. Chan School of Public Health, στη Βοστόνη, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι δεν είναι ίδιες όλες οι σοκολάτες.
Για όσους αγαπούν τη σοκολάτα, είναι μια υπενθύμιση ότι οι μικρές επιλογές, όπως η μαύρη σοκολάτα έναντι της γάλακτος, μπορεί να έχουν θετική διαφορά στην υγεία τους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για την υγεία και τη διατροφή 192.000 επαγγελματιών υγείας που λάμβαναν μέρος σε μακροχρόνια projects.
Μετά από 3 δεκαετίες, σχεδόν 19.000 από τους συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2.
Από τους σχεδόν 112.000 ανθρώπους που ανέφεραν την πρόσληψη σοκολάτας (μαύρης ή γάλακτος) σχεδόν 5.000 διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2.
Άνθρωποι που καταναλώνουν τουλάχιστον 141,7 γρ. οποιουδήποτε είδους σοκολάτα κάθε εβδομάδα είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, έδειξε η έρευνα.
Όταν εστίασαν οι ερευνητές πιο στενά, τα στοιχεία έδειξαν σαφή διαφορά μεταξύ σκούρας σοκολάτας και γάλακτος.
Ο Qi Sun, δήλωσε ότι παρόλο που η μαύρη σοκολάτα και η γάλακτος έχουν παρόμοια επίπεδα θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών φαίνεται ότι οι πλούσιες πολυφαινόλες στη μαύρη σοκολάτα θα μπορούσαν να εξουδετερώνουν την επίδραση των κορεσμένων λιπαρών και της ζάχαρης στην αύξηση βάρους και στον διαβήτη.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο BMJ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να κόψετε το ποτό
Διαβήτης τύπου 1: Εξετάζονται οι ενέσεις απώλειας βάρους
Οδοντικό άγχος: Τι είναι και πώς να το ξεπεράσετε