Ένταση υγειονομικών ελέγχων ενόψει της εορταστικής περιόδου και στις εταιρείες μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν με τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες, ζητεί το υπουργείο Υγείας.

Σε σημερινή εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη προς τις υπηρεσίες των Περιφερειών, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις, ανάλογα με την εκτίμηση επιπέδου κινδύνου που τις χαρακτηρίζει.

Συνεπώς, κρίνεται αναγκαίος ο ενδελεχής υγειονομικός έλεγχος, για την τήρηση των υγειονομικών κανονισμών και την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων, των κάτωθι:

  • Eπιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως υπεραγορές τροφίμων, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, πρατήρια άρτου & ειδών ζαχαροπλαστικής, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες.
  • Eπιχειρήσεων μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης (με διανομή κατ’ οίκον ή κατανάλωση εκτός του καταστήματος).
  • Eργαστηρίων παρασκευής γευμάτων (catering).
  • Xώρων εστίασης εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των χώρων και συνθηκών διανομής γευμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Yπαίθριων αγορών και των εορταστικών πάγκων που οργανώνονται προσωρινά, λόγω της επικείμενης εορταστικής περιόδου.
  • Yπαίθριων λαϊκών αγορών, των οχημάτων μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ.
  • Ξενοδοχείων και εν γένει όλων των τουριστικών καταλυμάτων.
  • Χώρων αναψυχής, δημοσίων θεαμάτων (θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κέντρα διασκέδασης κλπ).
  • Πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα, από την αυξημένη ζήτηση και την τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.
  • Επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος π.χ. κομμωτήρια, κουρεία, κ.λ.π.

Με οχήματα

Οι επιθεωρητές κατά την άσκηση των υγειονομικών ελέγχων πρέπει επιπλέον, να επιστήσουν την προσοχή τους στα κάτωθι:

Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες και έχουν επωμιστεί μεγάλο φόρτο εργασίας, καθώς σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διασφαλίζεται η ύπαρξη επιπλέον χώρων παρασκευής γευμάτων. Τέτοιοι χώροι πρέπει να τίθενται σε προτεραιότητα από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, ώστε να ελέγχεται η νομιμότητά τους, ο κατάλληλος και επαρκής εξοπλισμός τους, η τήρηση κανόνων ορθής πρακτικής κ.λπ.

Στη μεταφορά γευμάτων με οχήματα, λόγω της αυξημένης ζήτησης κατά την εορταστική περίοδο, προκειμένου να διεξάγεται υγειονομικός έλεγχος σε όλη την αλυσίδα μεταφοράς των γευμάτων.

Παράλληλα, πρέπει να ελέγχονται ο χρόνος παράδοσης, η θερμοκρασία συντήρησης του τροφίμου, οι συνθήκες υγιεινής του μεταφορικού μέσου κ.λπ.

Στις αποθήκες και στον μεγάλο όγκο αποθηκευμένων α’ υλών, ετοίμων προϊόντων, υλικών συσκευασίας κλπ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το πρώτο  Ανεξάρτητο Κέντρο Φυσικού Τοκετού στην Ελλάδα
Ανάκληση του προϊόντος «Vemondo, vegan σοκολάτα με φουντούκια» 
Ανακαλούνται κατεψυγμένα μπιφτέκια κοτόπουλο- εντοπίστηκε σαλμονέλα