Η πλειονότητα των γιατρών στη Γερμανία θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) θα είναι απαραίτητη στην ιατρική στο μέλλον, αλλά διαπιστώνουν μεγάλη ανεκπλήρωτη ανάγκη για ενημέρωση. Οι ενώσεις ιατρών που ανήκουν στην υποχρεωτική ασφάλιση υγείας, όπως αυτή του Βερολίνου (KV Berlin), θέλουν να το αντιμετωπίσουν αυτό με νέα προγράμματα κατάρτισης.
Το ένα τρίτο των γιατρών στη Γερμανία χρησιμοποιεί ήδη εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως στους τομείς της απεικόνισης, της διάγνωσης και της τεκμηρίωσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε σχεδόν 300 γιατρούς που διεξήχθη από τον σύλλογο Gesundheitsstadt Berlin και το Doctolib.
"Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται συχνά στα ιατρεία χωρίς οι άνθρωποι να συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για τεχνητή νοημοσύνη", εξήγησε η Christiane Wessel, αναπληρώτρια πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του KV Berlin, κατά την παρουσίαση της έρευνας.
Ειδικότερα, οι εφαρμογές για την κράτηση ραντεβού ή οι φωνητικοί βοηθοί γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, αλλά οι εφαρμογές που βασίζονται στην ΤΝ κερδίζουν επίσης έδαφος στην καταγραφή του ιατρικού ιστορικού.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θεωρούν την τεχνητή νοημοσύνη απαραίτητη για το μέλλον της ιατρικής, ως κλειδί για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης των ασθενών και για την ελάφρυνση των ιατρείων.
Οι τομείς εφαρμογής της ΤΝ που αναμένεται να προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη στο μέλλον είναι η ανακούφιση από τα διοικητικά καθήκοντα (82%), η υποστήριξη στη διάγνωση (72%), η βελτίωση της ποιότητας μέσω της θεραπείας βάσει κατευθυντήριων γραμμών (53%) και η ενίσχυση της εξατομικευμένης ιατρικής (35%).
"Η δημογραφική αλλαγή σημαίνει μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών, λιγότερους ειδικούς και περισσότερους χρονίως πάσχοντες ασθενείς. Επομένως, είναι αναπόφευκτο ότι θα πρέπει να ανοίξουμε νέους δρόμους και να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, μεταξύ άλλων μέσω ψηφιακών εφαρμογών, τεχνητής νοημοσύνης και τηλεϊατρικής. Δεν βλέπω εναλλακτικές λύσεις σε αυτό", αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας τον Karsten Braun, πρόεδρο του KV Baden-Württemberg.
Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων πιστεύουν επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλει στην ανακούφιση της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού μέσω της αυτοματοποίησης γραφειοκρατικών δραστηριοτήτων.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ανάγκη για πληροφόρηση τόσο από την πλευρά των γιατρών όσο και από την πλευρά των ιατρικών βοηθών (MFA).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τραμπ: Θα καταργήσω τα επικίνδυνα παιδιατρικά εμβόλια
Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης
Επίσκεψη Δημήτρη Βαρτζόπουλου στην Κύπρο