Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να παραμείνει μολυσματικός στο μη παστεριωμένο  γάλα που διατηρείται στο ψυγείο, για έως 5 ημέρες. Τα ευρήματα έρχονται στο φως σε μια χρονική περίοδο όπου εξάρσεις γρίπης των πτηνών σε αγελάδες έχουν  εγείρει ανησυχίες για την πιθανότητα να υπάρξει ένα πανδημία.

Η Alexandria Boehm, του Stanford Doerr School of Sustainability και Stanford School of Engineering, δήλωσε ότι η  νέα έρευνα υπογραμμίζει τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης των πτηνών μέσω κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος και τη σημασία της παστερίωσής του.

Οι ερευνητές εξέτασαν την παραμονή ενός στελέχους του ιού της ανθρώπινης γρίπης στο ωμό γάλα αγελάδας, σε συνήθη θερμοκρασία ψυγείου.
Ο ιός γρίπης H1N1 PR8, επέζησε και παρέμεινε μολυσματικός  στο γάλα για έως 5 ημέρες.

Ο Mengyang Zhang, δήλωσε ότι ο ιός θα μπορούσε να μολύνει επιφάνειες και άλλα υλικά του περιβάλλοντος εντός εγκαταστάσεων παραγωγής γαλακτοκομικών, αποτελώντας κίνδυνο για ανθρώπους και ζώα.

Επίσης οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το RNA του ιού της γρίπης παρέμενε εντοπίσιμο στο μη παστεριωμένο γάλα για τουλάχιστον 57 ημέρες.

Συγκριτικά, η παστερίωση κατέστρεψε εντελώς τον μολυσματικό ιό γρίπης στο γάλα και μείωσε την ποσότητα ιικού RNA σχεδόν κατά 90%, αλλά δεν εξουδετέρωσε το RNA εντελώς.

Aν και η έκθεση στο RNA του ιού της γρίπης δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, μέθοδοι εξέτασης με βάση το RNA χρησιμοποιούνται συχνά για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικής επιτήρησης σε παθογόνα όπως η γρίπη.

 

H μελέτη δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology Letters.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του κακάο
Τετράχρονο αγοράκι με λευχαιμία μοιράζει δώρα σε παιδιά που νοσηλεύονται
Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με ψωρίαση