Νέα έρευνα του University of Virginia υποδεικνύει ότι το γενετικό υπόβαθρο έχει μεγαλύτερη επίδραση στο σωματικό βάρος, τη λιπώδη μάζα, τα λιπίδια και το σάκχαρο έναντι συγκεκριμένων διαιτών.
Οι ερευνητές χορήγησαν σε 4 ομάδες ποντικών με διαφορετικά γενετικά προφίλ 4 είδη διατροφής με το ίδιο μακροθρεπτικό περιεχόμενο.
Τα είδη διατροφής που μελετήθηκαν ήταν η μεσογειακή, η χορτοφαγική, η vegan και η Αμερικανικού τύπου.
Η Dr. Heather Ferris, δήλωσε ότι άνθρωποι με προβλήματα βάρους συχνά αισθάνονται ότι ενώ τρώνε τα ίδια με άλλους γνωστούς τους το αποτέλεσμα δεν είναι το ιδιο. Πιθανόν το γενετικό υπόβαθρο παίζει ρόλο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα ποίκιλλαν μεταξύ ποντικών με διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο εντός της ίδιας διατροφικής ομάδας, κάτι που υποδεικνύει ότι άλλοι παράγοντες εκτός διατροφής έπαιζαν ρόλο.
Tα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον σε αποφάσεις εξατομικευμένης ιατρικής, δήλωσε ο Jordan Reed.
Η μελέτη δημοσιεύτηκαν στο iScience.
Πηγές:
iScience.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Κίνα εντόπισε το νέο στέλεχος της mpox σε 5 ασθενείς
Σούπες που θα βοηθήσουν με το κρυολόγημα
Μακροζωία: Η καλή φόρμα μετρά περισσότερο από το σωματικό βάρος [μελέτη]