Το κέντρο ιοντικής θεραπείας και έρευνας MedAustron στη Βιέννη χρησιμοποιεί μια νέα μέθοδο για τη θεραπεία όγκων στα μάτια.
Ένας πρώτος ασθενής με μελάνωμα του ραγοειδούς χιτώνα υποβλήθηκε σε θεραπεία με πρωτόνια τον περασμένο Νοέμβριο, ανακοινώθηκε χθες. Συνολικά, περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι έχουν βοηθηθεί στην εγκατάσταση από τότε που άνοιξε στα τέλη του 2016, τόνισε ο Stephan Pernkopf (ÖVP), αντιπρόεδρος της Κάτω Αυστρίας.
Η πρώτη θεραπεία με πρωτόνια στην Αυστρία σε ασθενή με uveal melanoma - τον πιο συχνό πρωτοπαθή όγκο του ματιού - αποτελεί "σημαντικό ορόσημο", ανέφερε σεσχετική ανακοίνωση.
Η "επιτυχής ενσωμάτωση στα υπάρχοντα συστήματα και τις ροές εργασίας" επιτρέπει στην MedAustron να θεραπεύει άμεσα τέτοια μελανώματα. Χάρη στην ιονοθεραπεία, "οι ευαίσθητες δομές σε άμεση γειτνίαση» μπορούν να προστατευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
"Η πρόκληση ήταν να υλοποιήσουμε τη θεραπεία των ματιών με την ακρίβεια αυτού του συστήματος και ταυτόχρονα να αναπτύξουμε ένα σύστημα που είναι ευέλικτο και μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να εγκατασταθεί ανάλογα με τις ανάγκες", δήλωσε ο ιατρικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος Eugen B. Hug.
Αυτή η ευελιξία σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί να "ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινή κλινική πρακτική".
Στη MedAustron εργάζονται περίπου 250 επιστήμονες από περισσότερα από 20 κράτη. Το τμήμα μελετών του ιδρύματος θα λάβει χρηματοδότηση ύψους έως 1,8 εκατομμυρίων ευρώ από το κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας για τα έτη 2025 έως 2029.
Πηγές:
MedAustron
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερυθρός: Εισαγγελική παραγγελία για σύλληψη του συντηρητή του ασανσέρ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Άμεση ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας για την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας
Υπερδιάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς: Τι δείχνει διεθνής μελέτη