Συνεχίζεται η αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Αύξηση κρουσμάτων σύφιλης καταγράφηκε το 2023 στην Ελλάδα (911 από 834 κρούσματα το 2022), ενώ το ίδιο συμβαίνει σε παθήσεις, όπως η γονόρροια (457 από 360) και τα χλαμύδια (96 από 59).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις αναφερόμενες περιπτώσεις σύφιλης και γονόρροιας το 2023, σε σχέση με το 2022, και συνεχίζει την αυξητική τάση που παρατηρήθηκε το 2022.

Οι τάσεις για όλα τα ΣΜΝ που παρέχει το ECDC δεδομένα επιτήρησης υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεση δράση για την πρόληψη περαιτέρω μετάδοσης και τον μετριασμό των επιπτώσεων των ΣΜΝ στη δημόσια υγεία.

Το 2023, αναφέρθηκαν σχεδόν 100.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα γονόρροιας σε χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, σημειώνοντας αύξηση 31% σε σύγκριση με το 2022 και εντυπωσιακή αύξηση άνω του 300% σε σύγκριση με το 2014.

Αυτή η αύξηση παρατηρήθηκε σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και δημογραφικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες και γυναίκες (MSXM).

Τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των γυναικών ήταν στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 24 ετών και αυτή είναι επίσης η ομάδα με τη μεγαλύτερη αύξηση το 2023 (46%).

Για τους άνδρες, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 34 ετών. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η γονόρροια μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και στειρότητα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Τα κρούσματα σύφιλης συνεχίζουν επίσης να αυξάνονται. Το 2023, αναφέρθηκαν 41.051 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 29 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, που αντιπροσωπεύουν αύξηση 13% σε σύγκριση με το 2022 και διπλασιασμό σε σύγκριση με το 2014. Η σύφιλη είναι πιο συχνή στους άνδρες, με επτά άνδρες να διαγιγνώσκονται για κάθε γυναίκα.

Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στους άνδρες ηλικίας 25 έως 34 ετών. Η πλειονότητα των περιπτώσεων σύφιλης (72%) αναφέρθηκαν σε ΜΣΜ.

Ωστόσο, σε σύγκριση με το 2022, τα ποσοστά σύφιλης αυξήθηκαν στις γυναίκες όλων των ηλικιακών ομάδων. Η ανεπεξέργαστη σύφιλη μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπλοκές στην καρδιά και το νευρικό σύστημα και εάν μια έγκυος γυναίκα έχει σύφιλη χωρίς θεραπεία, το μωρό μπορεί να υποστεί σοβαρές επιπλοκές.

 

Το ECDC τονίζει τη σημασία των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ποσοστών ΣΜΝ. Η συνεχής χρήση προφυλακτικών για κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη. Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία σχετικά με τη σεξουαλική υγεία με τους συντρόφους μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης ΣΜΝ.

Τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του πόνου κατά την ούρηση, των εκκρίσεων από το πέος, του κόλπου ή του πρωκτού ή πόνο στο κάτω μέρος του στομάχου, συνιστάται να υποβάλουν εξετάσεις.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν έλκος ή εξάνθημα γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, το στόμα ή τον πρωκτό. Καθώς είναι πιθανό να έχετε ΣΜΝ και να μην έχετε συμπτώματα, τα σεξουαλικά ενεργά άτομα ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε εξετάσεις για ΣΜΝ, ειδικά εκείνα με νέους, περιστασιακούς ή πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες για την πρόληψη περαιτέρω μετάδοσης και πιθανών επιπλοκών. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε προσβληθεί από ΣΜΝ, αναζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΕΕΣ διοργάνωσε Τελετή Ορκωμοσίας Εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών & Ναυαγοσωστών στο Πολεμικό Μουσείο
Πώς να αναζωογονήσεις τον εαυτό σου την άνοιξη
30 καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής φωτογραφίζονται για την ψυχική υγεία