Νέα έρευνα έδειξε ότι ενδεχομένως η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να προστατεύει από την ανάπτυξη επιθετικής μορφής καρκίνου στο παχύ έντερο.
Άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα για χρόνια είχαν 20% χαμηλότερες πιθανότερες για επιθετικής μορφής όγκο, που εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά του οργάνου.
Οι ιστοί των όγκων επίσης ήταν θετικοί σε βακτήριο που βρίσκεται συχνά στο γιαούρτι, το Bifidobacterium.
Ο Dr. Tomotaka Ugai, του Mass General Brigham στη Βοστόνη, δήλωσε οτι από καιρό εκτιμάται οτι το γιαούρτι είναι ωφέλιμο για το πεπτικό. Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η προστατευτική επίδραση του γιαουρτιού ενδεχομένως είναι συγκεκριμένη για τους όγκους που είναι θετικοί στο Bifidobacterium.
Στη νέα έρευνα, οι ερευνητές εστίασαν σε δια βίου διατροφικά στοιχεία 2 δεκαετιών στις ΗΠΑ, σε 2 μελέτες με 100.000 γυναίκες η πρώτη και 51.000 άντρες η δεύτερη.
Με λεπτομερή ερωτηματολόγια ρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες σε κάθε έρευνα για την καθημερινή τους κατανάλωση γιαουρτιού- σκέτου ή με γεύση.
Οι μελέτες επίσης περιείχαν πληροφορίες για περιστατικά καρκίνου στο παχύ έντερο που προέκυπταν σε διάστημα δεκαετιών μεταξύ των συμμετεχόντων.
Συνολικά 3.079 περιστατικά καρκίνου στο παχύ έντερο εμφανίστηκαν σε 151.000 συμμετέχοντες. Στοιχεία για το αν ή όχι οι όγκοι ήταν θετικοί στο Bifidobacterium ήταν διαθέσιμα για 1.121 όγκους.
Μεταξύ αυτών των όγκων 346 περιστατικά (31%) ήταν θετικά στο Bifidobacterium και 775 (69%) αρνητικά.
Η ομάδα του Brigham δεν ανακάλυψε σημαντική σχέση μεταξύ του κινδύνου ενός ανθρώπου για καρκίνο παχέος εντέρου γενικά και της ποσότητας γιαουρτιού που κατανάλωναν.
Όμως, εστιάζοντας σε θετικούς στο Bifidobacterium όγκους ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα συνδεόταν με 20% μειωμένο κίνδυνο για αυτούς τους καρκίνους.
Η τάση οδηγήθηκε από όγκους στο παχύ έντερο στη δεξιά πλευρά του οργάνου στην οποία οι όγκοι είναι πιο επιθετικοί.
Ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη δίνει μοναδικές ενδείξεις για το πιθανό όφελος του γιαουρτιού έναντι ορισμένων καρκίνων και ότι προστίθενται σε αυξανόμενες ενδείξεις για τη σχέση διατροφής, εντερικού μικροβιώματος και κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Gut Microbes.
Πηγές:
Gut Microbes.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακο: Τα εμπόδια στο σπάσιμο του προϋπολογισμού στην ιδιωτική αγορά
Πώς η διατροφή επηρεάζει τα συμπτώματα του λύκου
Πώς να καταπολεμήσουμε την κακοκεφιά της Κυριακής