Ένα κριθαράκι εμφανίζεται ως επώδυνο πυώδες εξόγκωμα στο βλέφαρο. Προκαλείται από οξεία βακτηριακή λοίμωξη ενός αδένα, συνήθως ενός μεϊβομιανού αδένα στο εσωτερικό άκρο του βλεφάρου (hordeolum internum).

Σπανιότερα, σχηματίζονται κριθαράκια στο εξωτερικό μέρος του βλεφάρου, στα οποία προσβάλλονται οι σμηγματογόνοι αδένες Zeis ή οι δευτερεύοντες αδένες, οι οποίοι παράγουν αντιμικροβιακά πεπτίδια (H. externum). Κυρίως η η αιτία είναι σταφυλόκοκκοι, σπάνια στρεπτόκοκκοι. Εάν το σπυρί σκάσει, το πύον αποστραγγίζεται και η φλεγμονή επουλώνεται.

"Δεν πρέπει ποτέ να πιέζετε το σπυρί", προειδοποίησε πρόσφατα η Dr Simone Wieners, φαρμακοποιός και υπεύθυνη AMTS, στο συνέδριο Hermann Hager του Φαρμακευτικού Επιμελητηρίου του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια θα μπορούσαν τότε να εξαπλωθούν τοπικά ή συστηματικά, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο λόγω της εγγύτητας του ματιού με τον εγκέφαλο.

"Η ξηρή θερμότητα, για παράδειγμα με κόκκινο φως, μπορεί να επιταχύνει τη ρήξη του στυλεού", λέει η Wieners. Οι αντιβιοτικές οφθαλμικές αλοιφές μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση των μικροβίων.

Ένα χαλάζιο είναι συχνά το αποτέλεσμα ενός στυλεού ή μιας φλεγμονής του περιθωρίου των βλεφάρων (βλεφαρίτιδα), εάν η συσσώρευση εκκρίσεων από τους μεϊβομιανούς αδένες δεν υποχωρήσει. Δεν είναι επώδυνο και δεν προκαλείται από λοίμωξη.

Αρχικά, μπορείτε να περιμένετε και να δείτε, καθώς το χαλάζιο είναι καλοήθες και ακίνδυνο και συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε λίγες εβδομάδες χωρίς θεραπεία. Το κόκκινο φως μπορεί να βοηθήσει. Εάν όμως οι λεμφαδένες είναι διογκωμένοι, ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί γιατρό.

Η Wieners συνέστησε επειγόντως τον καθαρισμό των άκρων των βλεφάρων μία ή περισσότερες φορές την ημέρα για την απομάκρυνση των σμηγματογόνων βουλωμάτων από τους αγωγούς των αδένων.

Η υγιεινή των άκρων των βλεφάρων είναι επίσης το Α και το Ω στην περίπτωση της φολιδωτής φλεγμονής των άκρων των βλεφάρων (blepharitis squamosa), η οποία προκαλείται από υπερέκκριση και κακή έκκριση των μεϊβομιανών αδένων.

"Η φλεγμονή συνδέεται συχνά με ξηροφθαλμία, καθώς το δακρυϊκό φιλμ δεν είναι πλέον σωστά συντεθειμένο", εξηγεί η Wieners. Αντίθετα, η ελκώδης βλεφαρίτιδα είναι μια βακτηριακή φλεγμονή του περιθωρίου των βλεφάρων με σχηματισμό κρούστας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ή δυσμορφία των βλεφαρίδων.

Η λεπιώδης βλεφαρίτιδα "δεν θεραπεύεται, αλλά μπορεί να σταθεροποιηθεί καλά", δήλωσε η φαρμακοποιός. Αυτό που χρειάζεται είναι φροντίδα και μασάζ του περιθωρίου των βλεφάρων δύο φορές την ημέρα - για δύο έως τέσσερις εβδομάδες έως ότου επέλθει μια αρχική βελτίωση. Στη συνέχεια, τα περιθώρια των βλεφάρων πρέπει να περιποιούνται μία φορά την ημέρα.

Η φαρμακοποιός συνέστησε να εξηγείται λεπτομερώς στους ασθενείς η φροντίδα των περιθωρίων των βλεφάρων.

Για τον καθαρισμό των αδένων, εφαρμόζονται πρώτα ζεστές, υγρές κομπρέσες για περίπου 10 λεπτά για να υγροποιηθεί το παχύρρευστο έκκριμα των μεϊβομιανών αδένων- για τον σκοπό αυτό διατίθενται ειδικές μάσκες ματιών, θερμαντικά γυαλιά ή μάσκες τζελ.

Στη συνέχεια, το έκκριμα απομακρύνεται με απαλό μασάζ προς την κατεύθυνση της βλεφαρικής σχισμής.

"Στο άνω βλέφαρο, χαϊδεύετε πάντα προσεκτικά από πάνω προς τα κάτω - η πίεση είναι ήπια, σαν να σχεδιάζετε μια γραμμή βλεφάρου", εξηγεί η φαρμακοποιός.

Στο κάτω βλέφαρο, φυσικά, κάνετε απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Στη συνέχεια, το δέρμα των βλεφάρων καθαρίζεται με ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα. Το τρίτο βήμα περιλαμβάνει την επανυδάτωση με τεχνητά δάκρυα.

Πηγές:
Pharmazeutische Zeitung

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΠΑ: Τι άλλαξε στη θνητότητα από καρκίνο - Αμερικανική έκθεση για το 2024
Πληροφοριακό Σύστημα Μεταμοσχεύσεων
Sunrise: Πρόγραμμα για ψηφιακή προαγωγή της Yγείας - Ενώνει μαθητές από Ελλάδα και 7 ακόμη χώρες