Πλούσια σε ψάρια διατροφή θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνσης σε ορισμένους ασθενείς, αναφέρει νέα έρευνα.
Οι θρεπτικές ουσίες στα ψάρια μπορούν να καταστείλουν τη φλεγμονή και να προστατεύσουν τους νευρώνες, κάτι που θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο σε ανθρώπους με τη νόσο,
Σύμφωνα με την έρευνα στο Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry, άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες άπαχων ή λιπαρών ψαριών είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων.
Είχαν επίσης 45% χαμηλότερο κίνδυνο για χειρότερο σκορ στην κλίμακα που μετρά την αναπηρία της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Η Anna Karin Hedström, του Karolinska Institute, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τον πιθανό ρόλο της διατροφής, ιδιαίτερα του ψαριοί ως παράγοντα που θα μπορούσε να ενεργεί συμπληρωματικά στις θεραπείες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 2.700 Σουηδών με πολλαπλή σκλήρυνση οι οποίοι ανέφεραν συνήθειες όπως κατανάλωση ψαριού.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα ψάρια είχαν χαμηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας και των συμπτωμάτων έναντι όσων έτρωγαν τα λιγότερα ψάρια.
Άνθρωποι που αύξησαν την κατανάλωση ψαριού μετά τη διάγνωση επίσης ωφελήθηκαν.
H ταυρίνη, αμινοξύ που περιέχεται σε αφθονία στο ψάρι και τα θαλασσινά θα μπορούσε να είναι μια αιτία που ενδεχομένως ωφελούνται άνθρωποι με τη νόσο.
Πηγές:
Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry,
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί οι μαραθώνιοι σειρών βλάπτουν την υγεία;
Ανακαλύφθηκε αντιβιοτικό κατά των ανθεκτικών μυκητιασικών λοιμώξεων και βακτηρίων
'Ατομα με διαταραχή αυτιστικού φάσματος και αγορά εργασίας