Κανένα νέο κρούσμα ιλαράς δεν έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο και κανένα κρούσμα ερυθράς από τις αρχές του 2024.

Τα παραπάνω προκύπτουν από χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το τελευταίο δωδεκάμηνο εντοπίστηκαν στη χώρα μας 33 κρούσματα ιλαράς. Από αυτά, τα 11 καταγράφηκαν πέρυσι τον Φεβρουάριο, 9 τον Μάρτιο, από 3 τον Απρίλιο και τον Μάιο, 1 τον Αύγουστο και 6 τον Σεπτέμβριο.

Με 3,3 κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη, με τον μέσο όρο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι 71 κρούσματα ανά εκατομμύριο.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Ρουμανία (1.446,8 ανά εκατομμύριο) και τα λιγότερα στη Φινλανδία (0,4).

Δεν είναι τυχαίο πως η Ελλάδα είχε το 2023 εμβολιαστική κάλυψη πρώτης δόσης 97% και δεύτερης 83%, η Φινλανδία 94% και 92% αντίστοιχα και η Ρουμανία 78% και 62%.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τον Φεβρουάριο του 2025 ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη ήταν πολύ υψηλότερος από τους προηγούμενους μήνες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων που αναφέρθηκαν αναδρομικά από τη Ρουμανία.

Τον Ιανουάριο, τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν από τη Ρουμανία (663), την Ιταλία (74), την Ισπανία (70), τη Γαλλία (67) και την Αυστρία (48).

Από τον Φεβρουάριο του 2024 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2025, το 45,1% των κρουσμάτων αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, το 27% άτομα 15 ετών και άνω.

Το 86,5% ήταν ανεμβολίαστοι, το 8,8% είχαν λάβει μία δόση του εμβολίου και το 4,4% δύο ή περισσότερες δόσεις.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 19 θάνατοι στη Ρουμανία (18) και στην Ιρλανδία (1).

Από τον Φεβρουάριο του 2024 έως τον Ιανουάριο του 2025, καταγράφηκαν συνολικά 224 κρούσματα ερυθράς και κανένας θάνατος.

Συστάσεις ECDC

Οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί στο εγγύς μέλλον και συστήνουν τα ακόλουθα μέτρα:

  • Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης χορηγούνται έγκαιρα σύμφωνα με τα εθνικά προγράμματα μεταξύ βρεφών και παιδιών.
  • Είναι επίσης σημαντικό να εντοπιστούν και να εμβολιαστούν επιλέξιμοι πληθυσμοί (έφηβοι και ενήλικες που δεν έχουν ανοσία) σε προγράμματα κάλυψης του εμβολιασμού (όπως συνιστάται από τις τοπικές και εθνικές αρχές).
  • Να αυξηθεί η κλινική ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών Υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπενθύμισης για τη σημασία του ελέγχου της κατάστασης εμβολιασμού των ατόμων πριν από το ταξίδι.
  • Οι επαγγελματίες Υγείας θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διατροφή που μπορεί να βοηθήσει με την εφίδρωση της εμμηνόπαυσης
Δράμα: Η μεγαλύτερη προκήρυξη θέσεων ιστορικά για το νοσοκομείο
Εξέταση αίματος προβλέπει τη λιπώδη νόσο του ήπατος 16 χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων [μελέτη]