Σε περίπτωση διάσεισης κατά τη διάρκεια της άθλησης, οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορούν να εντοπιστούν ακόμη και ένα χρόνο αργότερα. Εν προκειμένου, επηρεάζεται η ροή του αίματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό ανακάλυψαν Καναδοί νευρολόγοι σε επιστημονική μελέτη νεαρών αθλητών.

"Μια διάσειση μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του οργάνου. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η αποκατάσταση του εγκεφάλου μπορεί να διαρκέσει μήνες έως και χρόνια, ακόμη και μετά την εξαφάνιση συμπτωμάτων όπως οι πονοκέφαλοι, η κόπωση και τα προβλήματα ισορροπίας", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της επιστημονικής μελέτης στο περιοδικό “Neurology”, Νέιθαν Τσόρτσιλ, από το νοσοκομείο St Michael's στο Τορόντο, όπως αναφέρεται τώρα στο γερμανικό περιοδικό "Deutsches Ärzteblatt".

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε αθλητές πριν και μετά από μια διάσειση κατά τη διάρκεια ενός έτους. Πραγματοποιήθηκαν διάφορες εξετάσεις με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας. Χρησιμοποιήθηκαν για την απεικόνιση της λειτουργίας και των πιθανών αλλαγών στη δομή του ιστού. Οι αθλητές που αναλύθηκαν ήταν ηλικίας περίπου 20 ετών. Είχαν παρακολουθήσει μαθήματα άμεσης παρέμβασης για αθλητικά ατυχήματα.

Τα δεδομένα από 25 ασθενείς με διαγνωσμένη διάσειση συγκρίθηκαν με 27 εξεταζόμενους από ομάδα ελέγχου. Οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας πραγματοποιήθηκαν μία έως επτά ημέρες μετά το αθλητικό ατύχημα, όταν συνεχίστηκε η αθλητική δραστηριότητα, έναν έως τρεις μήνες αργότερα και τέλος ένα έτος μετά τον τραυματισμό.

Οι αθλητές είχαν επίσης υποβληθεί σε εξέταση μαγνητικής τομογραφίας πριν από το αθλητικό ατύχημα, γεγονός που κατέστησε δυνατή την περαιτέρω σύγκριση των ευρημάτων πριν και μετά το ατύχημα για τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη.

Το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι, το βόλεϊ και το χόκεϊ ήταν τα πιο συνηθισμένα αθλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες των ατυχημάτων ήταν μακροχρόνιες: οι επιστήμονες διαπίστωσαν αρχικά ότι οι εξετάσεις με μαγνητική των αθλητών με διάσειση εξακολουθούσαν να δείχνουν σημάδια δομικών και νευροφυσιολογικών αλλαγών, ακόμη και όταν τους επιτρεπόταν να προπονηθούν ξανά.

Οι συνέπειες του ατυχήματος εξακολουθούσαν να είναι ανιχνεύσιμες ακόμη και μετά από ένα χρόνο. Αλλαγές καταγράφηκαν επίσης στην απόδοση της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο. Μετά από ένα χρόνο, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές σε σχέση με το διάστημα πριν από το περιστατικό.

Για παράδειγμα, κατά τη στιγμή της επανέναρξης της προπόνησης μετά από διάσειση, η ροή του αίματος ήταν κατά μέσο όρο 8,97 χιλιοστόλιτρα ανά εκατό γραμμάρια αίματος ανά λεπτό χαμηλότερη από ό,τι κατά την αρχική εξέταση.

Αυτό μάλιστα αυξήθηκε κατά την περίοδο έως και ένα έτος μετά το ατύχημα. Ο λεγόμενος μετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου επηρεάστηκε ιδιαίτερα. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου σχετίζεται με τη σκέψη, τη μνήμη, τα συναισθήματα και την κοινωνική συμπεριφορά.

"Η παρουσία σημαντικών, μακροχρόνιων αλλαγών στον εγκέφαλο μετά τον τραυματισμό εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες των επαναλαμβανόμενων διασείσεων και τον βαθμό στον οποίο οι επιπτώσεις αυτές συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου", ανέφερε σε σχόλιο ο Καναδός επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα αυτής της εργασίας υποδηλώνουν ότι η (νευρο)φυσιολογική αποκατάσταση μετά από μια διάσειση διαρκεί περισσότερο από την αποκατάσταση όσον αφορά τα αντιληπτά συμπτώματα, έγραψαν οι Aurore Thibaut και Geraldine Marens, επιστήμονες στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λιέγης, σε σχόλιο για τη μελέτη στο περιοδικό "Neurology".

Θα πρέπει τώρα να εξετάσουμε πιο προσεκτικά πώς αυτό συμβαίνει και σε άλλους ανθρώπους εκτός από τους νεαρούς αθλητές. Οι πτώσεις και οι τραυματισμοί στο κεφάλι είναι ιδιαίτερα συχνές στους ηλικιωμένους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Έξυπνο επίθεμα μπορεί να διακρίνει τα πραγματικά συναισθήματα
Γιατί είναι σημαντική η ενασχόληση με τη γυμναστική από την εφηβεία
Ακαδημία Αθηνών και Harvard ενώνουν δυνάμεις για την υγεία και το περιβάλλον