Ένα αντιβιοτικό που έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες δρα εξίσου καλά κατά της γονόρροιας με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Βιέννη (11 - 15 Απριλίου).
"Το πιθανό πρώτο νέο αντιβιοτικό κατά της γονόρροιας από τη δεκαετία του 1990 είναι αποτελεσματικό και ασφαλές", έγραψε το παγκοσμίου φήμης ιατρικό περιοδικό "The Lancet", στο οποίο δημοσιεύθηκε η επιστημονική μελέτη ταυτόχρονα με την παρουσίαση στη Βιέννη.
Το δραστικό συστατικό του φαρμάκου είναι η γεποτιδακίνη. Πρόκειται για τον λεγόμενο αναστολέα της τοποϊσομεράσης, ο οποίος μπλοκάρει ένα ένζυμο που είναι σημαντικό για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Ορισμένοι αναστολείς της τοποϊσομεράσης χρησιμοποιούνται επίσης εδώ και χρόνια στη θεραπεία των καρκινικών παθήσεων.
"Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη γεποτιδακίνη, για τη θεραπεία των μη επιπλεγμένων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (uUTIs) σε ενήλικες γυναίκες και παιδιατρικούς ασθενείς με βάρος 40 κιλών και άνω", έγραψε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GSK στις 25 Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων.
Το φάρμακο ενδείκνυται κατά μικροβίων ευαίσθητων στο αντιβιοτικό, όπως Escherichia coli, Citrobacter freundii complex, Enterococcus faecalis, Klebsiella pneumonia και Staphylococcus saprophyticus.
Τα νέα ερευνητικά αποτελέσματα με τη γεποτιδακίνη για τη θεραπεία της γονόρροιας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του ESCMID στη Βιέννη, αποτελούν συνέχεια προηγούμενης επιστημονικής εργασίας. "Αυτή η μελέτη με 622 ασθενείς συνέκρινε μια πιθανή νέα θεραπεία για την απλή γονόρροια, με την τρέχουσα καθιερωμένη θεραπεία (κεφτριαξόνη ως ένεση και επιπλέον το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη σε μορφή δισκίων ως συνδυασμός- σημείωση) και έδειξε ότι το νέο φάρμακο είναι εξίσου αποτελεσματικό με την τρέχουσα καθιερωμένη θεραπεία.
Το κρίσιμο είναι ότι το νέο χάπι ήταν αποτελεσματικό κατά στελεχών βακτηρίων της γονόρροιας που είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά", γράφει το Lancet.
Οι λεπτομέρειες σχετικά με τον πιθανό νέο τομέα εφαρμογής της γεποτιδακίνης: Η επιστημονική μελέτη (EAGLE-1) ήταν μια μελέτη φάσης ΙΙΙ για την αποτελεσματικότητα και την ανεκτικότητα. Πρώτος συγγραφέας ήταν ο Βρετανός λοιμωξιολόγος Τζόναθαν Ρος (Τμήμα Σεξουαλικής Υγείας και HIV στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ).
Στην επιστημονική μελέτη συμμετείχαν συνολικά 628 ασθενείς ηλικίας άνω των δώδεκα ετών και βάρους άνω των 45 κιλών.
Τα εξεταζόμενα άτομα είχαν εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από γονόρροια. Οι μισοί από αυτούς έλαβαν τυχαίοποιημένα συμβατική θεραπεία (500 χιλιοστόγραμμα κεφτριαξόνης ως ενδομυϊκή ένεση και ένα δισκίο αζιθρομυκίνης βάρους ενός γραμμαρίου) ή δύο δισκία γεποτιδακίνης (300 χιλιοστόγραμμα το καθένα) που έπρεπε να λαμβάνονται με διαφορά δέκα έως δώδεκα ωρών.
Η εξάλειψη της γονόρροιας με εκρίζωση των παθογόνων μικροοργανισμών εντός τεσσάρων έως οκτώ ημερών σύμφωνα με την εργαστηριακή εξέταση θεωρήθηκε καθοριστική για την επιτυχία.
Αναλύθηκαν τα δεδομένα από 202 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με γεποτιδακίνη και 204 ασθενείς της ομάδας σύγκρισης. Καθώς η γονόρροια μεταδίδεται σεξουαλικά, λήφθηκε μέριμνα ώστε και οι δύο ομάδες να περιλαμβάνουν παρόμοιο αριθμό ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.
Τα αποτελέσματα της θεραπείας και στις δύο ομάδες ήταν εκ των πραγμάτων τα ίδια: το 92,6% των νοσούντων θεραπεύτηκαν με τα δύο δισκία του νέου αντιβιοτικού. Στην ομάδα σύγκρισης με την προηγουμένως χρησιμοποιούμενη μορφή θεραπείας (κεφτριαξόνη και αζιθρομυκίνη), το ποσοστό επιτυχίας ήταν 91,2%. Το 92% των εξαταζομέων ατόμων ήταν άνδρες.
"Οι συγγραφείς της μελέτης δηλώνουν ότι η νέα θεραπεία θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της αύξησης των στελεχών γονόρροιας που γίνονται ανθεκτικά στην καθιερωμένη θεραπεία", υπογραμμίζει το επιστημονικό περιοδικό.
Επιπλέον, η θεραπεία μόνο σε μορφή δισκίων, χωρίς την ανάγκη ένεσης, θα καθιστούσε τη θεραπεία πιο βολική για τους ασθενείς και πιο εύκολη για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Σε σχόλιο του Lancet αναφέρεται: "Αυτό που βλέπουμε με τη γονόρροια είναι μια πρόκληση που θα μπορούσε εύκολα να εξαπλωθεί και σε άλλα βακτήρια με επιδείνωση της κατάστασης γύρω από την ανθεκτικότητα. Η επένδυση στην έρευνα για νέα αντιμικροβιακά φάρμακα και αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης είναι το κλειδί για να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της γονόρροιας τα επόμενα χρόνια".
Η γεποτιδακίνη είναι πιθανό να γίνει διαθέσιμη στις ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Στην ΕΕ, δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σοβαρή πνευμονική και ηπατική βλάβη από γενετικό "ελάττωμα" - Ο ρόλος των γονέων [μελέτη]
Καινοτόμος μπογιά εξοντώνει γρίπη, MRSA και COVID-19 σε επιφάνειες
Ημερίδα Ε.ΕΝ.Ε. για την υγεία, την ψηφιοποίηση και την επαναβιομηχανοποίηση