Πώς εξηγείται, η τεράστια επιχείρηση που έχει στηθεί γύρω από τα συμπληρώματα πρωτεΐνης;
Και πιο πρόσφατα οι μπάρες και τα λοιπά υποκατάστατα γευμάτων που διατίθενται ευρέως και διατείνονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη; Σύμφωνα με έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, τα συμπληρώματα πρωτεΐνης κατέχουν τη νούμερο ένα θέση στη λίστα με τα πιο δημοφιλή σκευάσματα διατροφής στο χώρο της ευεξίας και της άθλησης.
Τι πρέπει να γνωρίζετε:
Οι ημερήσιες ανάγκες ενός μέσου ατόμου σε πρωτεΐνη αντιστοιχούν σε 0,8 g ανά kg σωματικού βάρους. Αυτές μεταφράζονται σε 55 g πρωτεΐνης εάν κάποιος ζυγίζει 70 kg. Τα άτομα που κάνουν προπόνηση αντοχής μπορεί να χρειάζονται 1,0-1,2 g ανά kg σωματικού βάρους, δηλαδή, 65-80 g πρωτεΐνης ανά ημέρα. Πόσοι όμως από εσάς κάνετε τέτοιου είδους προπόνηση; Η αερόβια προπόνηση δεν αυξάνει τις ημερήσιες ανάγκες σας σε πρωτεΐνη!
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τη σύσταση σε πρωτεΐνη τροφίμων που καταναλώνονται σε τακτική βάση:
- 120 g στήθος κοτόπουλο (1 ανοικτή παλάμη): 28 g πρωτεΐνης
- 1 φλιτζάνι γάλα: 8 g πρωτεΐνης
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλών λιπαρών: 10-12 g πρωτεΐνης
- 1 αυγό: 7 g πρωτεΐνης
- 2 φέτες ψωμί: 3-5 g πρωτεΐνης
- 2 κ. γλυκού φυστικοβούτυρο: 8 g πρωτεΐνης
Εύκολα διαπιστώνει κανείς από τα παραπάνω πως η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του σε πρωτεΐνη είναι εφικτή. Μην ξεχνάτε πως τα συμπληρώματα πρωτεΐνης δεν αποτελούν πλήρη τροφή και έτσι αποτυγχάνουν να καλύψουν τις ανάγκες μας σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στις φυσικές τροφές.
Κάθε φορά, λοιπόν, που πέφτει στα χέρια σας ένα υποκατάστατο γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, διαβάστε πρώτα την ετικέτα. Μπορεί να ανακαλύψετε πως πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό τρόφιμο, μπορεί όμως να διαπιστώσετε πως πρόκειται για ένα snack πολύ πλούσιο σε σάκχαρα και ουσίες με διογκωτική δράση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές