Το κάπνισμα και το γονίδιο BRCA2, που συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο στο μαστό, συνδέονται για να αυξήσουν πάρα πολύ την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα, υπέδειξε έρευνα σε 27.000 ανθρώπους.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Nature’’, ανακάλυψε ότι το γονίδιο θα μπορούσε να διπλασιάσει την πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος καρκίνο του πνεύμονα.

Ορισμένοι άντρες και γυναίκες αντιμετώπιζαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, δήλωσε η ομάδα του Institute of Cancer Research στο Λονδίνο.
Οι σχέσεις μεταξύ ποικιλομορφιών των γονιδίων BRCA και του καρκίνου μαστού είναι γνωστές, αλλά έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για άλλους καρκίνους, όπως των ωοθηκών και του προστάτη.

Η έρευνα συνέκρινε το γενετικό κώδικα ανθρώπων, με και χωρίς καρκίνο του πνεύμονα.

Οι καπνιστές έχουν 40 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα αλλά όσοι φέρουν τη μετάλλαξη BRCA2 έχουν σχεδόν 80 φορές περισσότερες πιθανότητες, έδειξε η ανάλυση.

Το ένα τέταρτο αυτών που φέρουν τη μετάλλαξη και που επίσης καπνίζουν θα εμφανίσουν καρκίνο στον πνεύμονα, δήλωσε η ερευνητική ομάδα.

Ο καθηγητής Richard Houlston, δήλωσε ότι είναι μεγάλη αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.
Υπάρχει μια υποομάδα του πληθυσμού που αντιμετωπίζει πολύ σημαντικό κίνδυνο, πρόσθεσε.

Το πιο σημαντικό είναι η μείωση του καπνίσματος. Είναι τόσο βλαβερό για άλλες παθήσεις, όπως και για την αύξηση του κινδύνου καρκίνου στον πνεύμονα.

Μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA εμποδίζουν το DNA από το να επιδιορθωθεί αποτελεσματικά.
Στο πλαίσιο του καπνίσματος υπάρχει τεράστια βλάβη του DNA, που οποιαδήποτε απώλεια επιδιόρθωσής του θα αποτελεί θέμα, πρόσθεσε ο καθηγητής Houlston.

Η ανακάλυψη μπορεί ενδεχομένως να σημαίνει ότι αγωγές που αναπτύσσονται για τον καρκίνο του μαστού μπορεί επίσης ενδεχομένως να έχουν αποτέλεσμα σε ορισμένα περιστατικά καρκίνου το πνεύμονα.

Ο καθηγητής Peter Johnson, του Cancer Research, δήλωσε ότι γνωρίζουμε για 2 δεκαετίες ότι οι κληρονομικές μεταλλάξεις του BRCA2 καθιστούν περισσότερο πιθανό για τους ανθρώπους να εμφανίσουν καρκίνο μαστού και ωοθηκών αλλά τα νέα ευρήματα δείχνουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο πνεύμονα, ιδιαίτερα για τους καπνιστές.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι αγωγές που προορίζονται για τον καρκίνο μαστού και ωοθηκών μπορεί επίσης ενδεχομένως να είναι αποτελεσματικές στον καρκίνο του πνεύμονα, όπου χρειάζονται επειγόντως νέα φάρμακα.

Ωστόσο, με ή χωρίς ένα από τα συγκεκριμένα γενετικά ελαττώματα, ο πιο αποτελεσματικό τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου στον πνεύμονα είναι να μην είναι κάποιος καπνιστής.

 

Πηγές:
‘’Nature’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Κομισιόν ενέκρινε γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές
Βιοτρομοκρατία: Η επικοινωνία κινδύνου και η εκπαίδευση του κοινού
Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή