Το να έχει υπάρξει μια γυναίκα θύμα κακοποίησης μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει για αγγειακή νόσο και πιθανόν για εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Dr. Mario Flores, του Institute of Public Health στην πόλη του Μεξικού, δήλωσε ότι η κοινωνία και ο κλάδος περίθαλψης πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία της έκθεσης στη βία και της επίπτωσής της, όχι μόνο για το καλό της κοινωνίας αλλά και για τη μακροπρόθεσμη υγεία της γυναίκας.

Η έρευνα περιέλαβε 634 υγιείς γυναίκες μέσης ηλικίας 49 ετών στο Μεξικό. Τους ζητήθηκε να απαντήσουν αν είδαν ή υπέστησαν διαφορετικά είδη βίας ή παραμέλησης ως παιδιά ή ενήλικες.

Υποβλήθηκαν επίσης σε απεικονιστικές εξετάσεις για να μετρηθεί η σκληρότητα των καρωτίδων.
Όσες είχαν υποστεί σωματική βία στην ενήλικο ζωή είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στένωση των καρωτίδων, ανακάλυψε η έρευνα.

Η στένωση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Heart Association στο Phoenix, ανακάλυψε σχέση μόνο και δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, αν και τα ευρήματα στηρίζουν τη θεωρία ότι η έκθεση σε ορισμένα είδη βίας μπορεί ενδεχομένως να έχει επίδραση στην υγεία της γυναίκας, περαιτέρω ανάλυση και έρευνες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για να αποκτήσουμε ισχυρά στοιχεία και να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κλινική πρακτική και να καθοδηγήσουμε τις παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγειάς.

 

Πηγές:
Συνέδριο American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας για μία ώρα την Παρασκευή οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ
Καταγγελία: Απομακρύνονται συμβασιούχοι φύλαξης και καθαριότητας στον ΕΟΔΥ
Η AbbVie ενώνει δυνάμεις με τον Οργανισμό We4All