Πνιγόμαστε στο πλαστικό! Αλλά δεν ξέρουμε πώς θα γλιτώσουμε! Η κατανάλωση πλαστικού μπορεί όχι μόνο να μειωθεί αλλά ακόμη και να μηδενισθεί, αλλάζοντας κάποιες καθημερινές μας συνήθειες. Προτείνουμε, λοιπόν, 8 τρόπους για να ξεκινήσουμε:
1. Βάζουμε στη ζωή μας επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα για τα ψώνια μας: Αυτό είναι το πρώτο βήμα για μια καθημερινότητα χωρίς πλαστικό. Μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για το μανάβικο, την λαϊκή αγορά, το φαρμακείο, ή για οπουδήποτε αλλού χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες, θα περιορίσει κατά πολύ το πλαστικό που καταναλώνουμε.
2. Αποφεύγουμε τα πλαστικά δοχεία: Μπορούμε να χρησιμοποιούμε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία για να αποθηκεύουμε όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αλεύρι και άλλα τρόφιμα αντί για πλαστικά δοχεία. Μπορούμε να αποφύγουμε τα πλαστικά δοχεία και για κάποια απορρυπαντικά που αποθηκεύουμε για την καθαριότητα του σπιτιού μας. Όμως, προσοχή: Δεν χρειάζεται να πετάξουμε όλα τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσής μας, καθώς αυτό θα προκαλούσε μια περιττή σπατάλη. Ας μην αγοράσουμε ξανά πλαστικά δοχεία.
3. Δημιουργούμε ένα σετ ταξιδιού – μετακίνησης: Το σετ αυτό θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει μαχαιροπίρουνα ή/και δίσκο φαγητού ή/και καλαμάκι και μπουκάλι νερού, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Καλό θα ήταν να μην είναι από πλαστικό και σίγουρα πρέπει να είναι επαναχρησιμοποιήσιμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσουμε κατά πολύ τα πλαστικά μιας χρήσης, που χρησιμοποιούμε όταν τρώμε φαγητό έξω από το σπίτι.
4. Αγοράζουμε προϊόντα χύμα: Για να αποφύγουμε τις περιττές συσκευασίες των τροφίμων, ψωνίζουμε από καταστήματα που διαθέτουν τα προϊόντα τους χύμα. Μπορούμε να φέρουμε τα δικά μας δοχεία αποθήκευσης. Ας μην ξεχάσουμε να ζυγίσουμε το δοχείο μας, από πριν, για να μην μας χρεώσουν παραπάνω στο κατάστημα.
5. Αγοράζουμε μεταχειρισμένα προϊόντα: Η κατανάλωση ορισμένης ποσότητας πλαστικών, σε ένα νοικοκυριό είναι αναπόφευκτη, ειδικά λόγω των μοντέρνων συσκευών. Μπορούμε να δοκιμάσουμε την αγορά μεταχειρισμένων συσκευών μέσω διαδικτύου ή παλαιοπωλείων. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε και τις συσκευασίες, τουλάχιστον μέχρι να παραχθεί μια ηλεκτρική σκούπα, που θα αποτελείται μόνο από μεταλλικά μέρη.
6. Ανακυκλώνουμε το «καλό» πλαστικό: Τα καθαρά πλαστικά μπουκάλια, οι συσκευασίες σαμπουάν, τα δοχεία γιαουρτιού, κάποια παιχνίδια και επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία φαγητού έχουν πολλές πιθανότητες να ανακυκλωθούν. Από την άλλη, μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, σελοφάν και πλαστικά ποτήρια και καπάκια του καφέ έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες. Προτιμούμε τα προϊόντα που είναι πιο εύκολο να ανακυκλωθούν και αποφεύγουμε τα άλλα.
7. Επιλέγουμε ρούχα με φυσικές ίνες: Τα συνθετικά υφάσματα των ρούχων αποτελούν «ένα τεράστιο πρόβλημα στο ζήτημα της «ρύπανσης του πλαστικού», καθώς είναι κύριοι παράγοντες της μικροπλαστικής μόλυνσης. Επιλέγουμε ρούχα φτιαγμένα από υφάσματα όπως βαμβακερά, μάλλινα, από κάνναβη και μεταξωτά. Είναι πολύ καλύτερα, για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία μας.
8. Δημιουργούμε τα δικά μας προϊόντα: Μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας οδοντόκρεμα από μαγειρική σόδα, λάδι καρύδας και αιθέρια έλαια. Μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε κρέμες σώματος από λάδι καρύδας ή μακαδάμιας. Στην εποχή του internet υπάρχουν άπειρες συνταγές για φυσικά καλλυντικά, χωρίς χημικά αλλά η καλύτερη πηγή πληροφόρησης είναι πάντα μια γιαγιά πρόθυμη να μας μάθει όλα τα μυστικά ομορφιάς της.
Ζούμε χωρίς πλαστικό!
Η ζωή χωρίς πλαστικό είναι εφικτή. Απλά είναι πολύ δύσκολη και ειδικά στην αρχή.
Ωστόσο, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε το πλαστικό από τη ζωή μας και από το περιβάλλον.
Πηγές:
ΚΕΠΚΑ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Ο απολογισμός για τον πρώτο χρόνο στο υπουργείο Υγείας
Η μαγνητική τομογραφία στον προστάτη ανιχνεύει σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο [μελέτη]
Οι καλύτερες δίαιτες για το 2025