Μπήκαμε για τα καλά στην εποχή των ιώσεων και της γρίπης. Το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επιβεβαιώνει πως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού βρίσκονται στο φόρτε τους.

Σε περίπτωση σοβαρών συμπτωμάτων, η ιατρική συμβουλή είναι μονόδρομος, ενώ κύριος τρόπος προστασίας από τη γρίπη και τις επιπλοκές της είναι ο εμβολιασμός.

Για όσους έχουν ήπια συμπτώματα και θέλουν να ακολουθήσουν ένα πιο φυσικό θεραπευτικό μονοπάτι, δέκα βότανα μπορούν να αποτελέσουν έναν αξιόπιστο "σύμμαχο". Τα βότανα είναι τα εξής:

Αλθαία

Η αλθαία ή δενδρομολόχα ή νερομολόχα φύεται κοντά σε κοίτες ποταμών και προτιμά τα υγρά, αμμώδη εδάφη. Έχει ευεργετική δράση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια στη μάχη κατά των μικροβίων που εισβάλλουν στον οργανισμό.

Αγγελική

Είναι γνωστή και ως αρχάγγελος. Είναι ένα πολυετές φυτό, που ζει έως τέσσερα χρόνια. Η ρίζα και οι σπόροι της έχουν αποχρεμπτική δράση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά του κρυολογήματος και του πυρετού. Έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, ενώ το αφέψημα του φυτού χρησιμοποιείται κατά του βρογχικού άσθματος, της καταρροής και του βήχα.

Βαλεριάνα

Είναι γνωστή και ως νάρδος και προτιμά εδάφη υγρά, γόνιμα και ηλιόλουστα. Το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη "valere" που σημαίνει "υγεία ή δύναμη". Μπορεί να ανακουφίσει άτομα με έντονο βήχα.

Ευκάλυπτος

Προέρχεται από την Τασμανία, αλλά τους τελευταίους δύο αιώνες καλλιεργείται και στις ευρωπαϊκές χώρες. Τα φύλλα του περιέχουν ευκαλυπτέλαιο, το οποίο είναι αντισηπτικό και αντιπυρετικό, ανακουφίζει από τον βήχα, τον πονόλαιμο και το άσθμα. Η αντιβιοτική του δράση βοηθά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Μέντα

Ανήκει στα αρωματικά φυτά της οικογένειας των χειλανθών. Διαθέτει ευωδιαστά άνθη και μπορεί να βοηθήσει σε λοιμώξεις, κρυολογήματα και γρίπη. Κύριος βιοδραστικός της παράγοντας είναι η μενθόλη, η οποία είναι αποτελεσματική ως αποχρεμπτικό, βλεννολυτικό αντιβηχικό και καταπραυντικό φάρμακο σε πονόλαιμο.

Ρίγανη

Είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές, ιθαγενές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας. Είναι αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης, βακτηριοκτόνα. Υπό μορφή αφεψημάτων χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό για το βήχα. Έχει 12 φορές περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο!

Θυμάρι

Γνωστό και ως θύμιο, είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό. Κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου του είναι η θυμόλη ή καμφορά, που χρησιμοποιειται και στην Οδοντιατρική. Η θυμόλη έχει αντισηπτική δράση και αποτελεί το κυρίως συστατικό πολλών εμπορικών σκευασμάτων για την πλύση του στόματος. Το ρόφημα από θυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας.

Δενδρολίβανο

Στην Κύπρο είναι γνωστό και ως λασμαρί. Είναι αρωματικός, αειθαλής θάμνος ο οποίος ανήκει στο γένος Ροσμαρίνος και στην οικογένεια των Χειλανθών. Από τα φύλλα του εξάγεται ένα υγρό, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή φαρμάκου για τους ρευματισμούς, για διάφορους ερεθισμούς του στόματος και για τον βήχα.

Φασκόμηλο

Είναι ένα πολυετές, θαμνώδες φυτό, το οποίο βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους. Καταναλώνεται ως αφέψημα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, όπως κατά του βήχα. Προσοχή, καθώς εε κάποιες περιπτώσεις έχει παρενέργειες. Η υπερβολική και παρατεταμένη χρήση του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα λόγω της θουγιόνης που περιέχει.

 

Κανέλα

Πρόκειται για μπαχαρικό, το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού αρκετών δέντρων. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες και καταπολεμά τις μολύνσεις του οργανισμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κορωνοϊός: Τα ‘’ένοχα’’ γονίδια για βαριά νόσηση και long Covid- Ο ρόλος της ομάδας αίματος
Οι θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για τα ιατρικά ραντεβού και τη συνταγογράφηση
Η μοναξιά συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και ευαισθησίας σε λοιμώξεις [μελέτη]