Ανησυχία προκαλούν δεκάδες κρούσματα σοβαρής πνευμονίας, άγνωστης αιτιολογίας, στην Κίνα. Έως τα τέλη του 2019, είχαν καταγραφεί 44 κρούσματα και 11 ασθενείς νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με ειδικούς του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το πρώτο περιστατικό πνευμονίας αναφέρθηκε στην πόλη Wuhan, στην περιοχή Hubei.

Οι κινεζικές Αρχές έκαναν μία αρχική εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για έναν νέο κοροναϊό, ο οποίος ανιχνεύτηκε σε νοσηλευόμενο με πνευμονία. Ο εν λόγω ασθενής φέρεται να είχε σχέση με αγορά πώλησης ψαριών και κρέατος, η οποία έκλεισε στις αρχές του έτους, προκειμένου να γίνει απολύμανση.

Από νεότερη ενημέρωση του ΠΟΥ, προκύπτει πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 41 και μεταξύ αυτών υπάρχει και ένας θάνατος, σε άτομο με σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ η αγορά που συνδέεται με τα κρούσματα έχει κλείσει από την 1η Ιανουαρίου.

Προς το παρόν, δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες προς ταξιδιώτες. Σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων στο πεπτικό ή το αναπνευστικό σύστημα, κατά τη διάρκεια ή μετά το ταξίδι, οι ταξιδιώτες είναι καλό να ζητούν ιατρική φροντίδα και να ενημερώνουν για το ταξίδι τους στην περιοχή.

Οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ δεν έχουν εκδώσει οδηγίες, αλλά έχουν το φαινόμενο υπό επιτήρηση.

Ο ανθρώπινος κοροναϊός προκαλεί συνήθως ήπια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από τον ιό σε κάποια φάση της ζωής τους, χωρίς να το αντιληφθούν.

Κακουχία

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, πονοκέφαλο, βήχα, πονόλαιμο, πυρετό και αίσθηση κακουχίας.

Οι κοροναϊοί μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη και στο κατώτερο αναπνευστικό, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα, κυρίως σε άτομα με υποκείμενο νόσημα, όπως καρδιαγγειακό και ανοσοανεπάρκεια, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται βρέφη και άλλοι ενήλικοι.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τον βήχα ή το φτέρνισμα, με κοντινή επαφή ή άγγιγμα αντικειμένων που έχουν αγγίξει οι φορείς του ιού.

Πηγές:
ΠΟΥ, CDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές