Τα εμβόλια και τα φάρμακα κατά της COVID-19, τα οποία αναμένονται ή χρησιμοποιούνται ήδη, παρουσίασε την Πέμπτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Αναφερόμενος στα όπλα που διαθέτει σήμερα η επιστημονική φαρέτρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε αρχικά στην πρώτη πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο, που γίνεται στις ΗΠΑ.
Θα εξετάσει 45 ανθρώπους για την απάντησή τους με αντισώματα σε διαφορετικές δόσεις του νέου εμβολίου, το οποίο θα χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Ήδη, τέσσερις εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση.
Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένονται σε τρεις μήνες και αυτό δείχνει ότι δε μπορούμε να ευελπιστούμε σε μία ταχεία και μαζική παραγωγή εμβολίου, πριν περάσει τουλάχιστον το καλοκαίρι.
Στο μεταξύ, είναι διαθέσιμος στην Ελλάδα ένας διπλός συνδυασμός φαρμάκων, ο οποίος δίνει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι υπό την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), με ένα εθνικό πρωτόκολλο.
Θα δοθεί σε όλους τους ασθενείς που μπαίνουν στα νοσοκομεία και θα υπάρχει μια παρακολούθηση της υγείας τους. Θα υπάρχει μία εκτεταμένη καταγραφή (βάση δεδομένων), όπου θα καταγράφεται η πορεία τους.
Η έρευνα δεν σταματά και το βράδυ της Τετάρτης δημοσιεύτηκε στη μεγάλη ιατρική επιθεώρηση "New England General Medicine", μία μελέτη, στην οποία εξετάστηκε μόνο του ένα από τα αντιικά φάρμακα που χορηγούνται και στην Ελλάδα.
Δεν προέκυψε κάποιο πολύ θετικό αποτέλεσμα, ούτε τεράστια ωφέλεια, αλλά το συγκεκριμένο φάρμακο δεν χορηγήθηκε σε συνδυασμό. Πολλές φορές, στις κλινικές μελέτες δίνονται τα φάρμακα ως μονοθεραπείες, για να δει κανείς το πραγματικό όφελος. Στη συνέχεια, δοκιμάζονται σε διπλή ή τριπλή θεραπεία.
Οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι έχουν προχωρήσει από την αρχή σε συνδυαστική θεραπεία, στα σοβαρά περιστατικά, και σε μία τριπλή και τετραπλή σε επιλεγμένα περιστατικά.
Εκτιμάται πως ο συνδυασμός αυτός θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από τις μονοθεραπείες που δημοσιεύονται σε άλλες χώρες.
Πλάσμα
Μία νέα θεραπεία είναι και η χορήγηση πλάσματος αποθεραπευμένων ασθενών με COVID-19, η οποία πραγματοποιείται με πλασμαφαίρεση και συμβολή αιματολόγων.
Ομάδα αιματολόγων από το νοσοκομείο "Αττικόν" έχει εμπλακεί στο να γράψει μία διαδικασία υπό την ηγεσία της καθηγήτριας της κ. Παππά και του κ. Παπαγεωργίου.
Η διαδικασία αυτή ενδείκνυται σε ιδιαίτερα βαριές περιπτώσεις, στις οποίες τα φάρμακα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Χορηγούνται, δηλαδή, αντισώματα από αυτούς που έχουν γίνει καλά.
Αντίστοιχη εμπειρία υπάρχει στο εξωτερικό και ιδιαίτερα από προηγούμενες επιδημίες, όπως το SARS-1 και το MERS. Έχει οδηγήσει σε πολύ καλά αποτελέσματαμ σε μερικές δύσκολες περιπτώσεις.
Είναι μία διαδικασία ανάλογη με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία επιτίθενται στον ιό και παράγονται με διαγονιδιακές τεχνικές, οι οποίες χρησιμοποιούν ακόμα και ζώα παραγωγής γάλακτος.
Πρόκειται, ωστόσο, για ένα τελικό μέτρο και χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή. Γίνεται με ειδικά μηχανήματα που τα έχουμε στην Ελλάδα. Η μέθοδος έχει δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες.
Κίνδυνος
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ποσοστά θανάτων από την COVID-19 είναι υψηλότερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες και αφορά κυρίως σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες.
Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως ο υψηλός πυρετός σχετίζεται με εμφάνιση αναπνευστικής ανεπάρκειας, αλλά μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Θεωρείται, δηλαδή, πως ο πυρετός είναι μια σημαντική γραμμή άμυνας κατά του SARS-COV 2.
Στη συντριπτική πλειονότητά τους, τα περιστατικά εκδηλώνουν μία ήπια νόσο. Στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνησιμότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και 10 φορές ψηλότερη.
Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές