Σπάνια είναι η μετάδοση του κορωνοϊού από ένα άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Μaria Van Kerkhove, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε ότι "από τα δεδομένα που έχουμε, φαίνεται να είναι ακόμη σπάνιο ένας ασυμπτωματικός άνθρωπος να μεταδίδει τον ιό σε κάποιον άλλον".
Η Δρ Van Kerkhove πρόσθεσε ότι το συμπέρασμα έρχεται μετά την παρακολούθηση δεδομένων από συστήματα ιχνηλάτησης πολλών χωρών.
Εξήγησε ότι τα ασυμπτωματικά κρούσματα ταυτοποιούνται συνήθως ως επαφές ενός ατόμου με συμπτώματα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει εξαιρετικά χαμηλή μετάδοση στις επαφές των ασυμπτωματικών ασθενών.
Επιστήμονες στην Κίνα διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν ζωντανούς ιούς από δείγματα που ελήφθησαν από 300 ασυμπτωματικά περιστατικά στην Ουχάν, σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Αντιδράσεις
Ωστόσο, λοιμωξιολόγοι αντικρούουν τη δήλωση της επιδημιολόγου Μαρία βαν Κέρκοβ.
"Εξεπλάγην πολύ από την δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας", δηλώνει ο Λίαμ Σμιθ (Liam Smeeth), καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, προσθέτοντας ότι δεν έχει δει τα δεδομένα στα οποία βασίζεται η δήλωση της Μαρία βαν Κέρκοβ.
"Αντιβαίνει στις μέχρι σήμερα διαπιστώσεις μου από την επιστήμη, σύμφωνα με τις οποίες οι ασυμπτωματικοί άνθρωποι - που δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα - και οι προσυμπτωματικοί αποτελούν σημαντική πηγή μόλυνσης των άλλων".
Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν ήταν σήμερα διαθέσιμοι για τον σχολιασμό του θέματος, ενώ η ίδια η βαν Κέρκοβ πρόκειται να απαντήσει σε ερωτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντός της ημέρας.
Ο Λίαμ Σμιθ και άλλοι επιστήμονες δηλώνουν ότι η κατανόηση των κινδύνων μόλυνσης μεταξύ ανθρώπων με ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα είναι κρίσιμη καθώς οι κυβερνήσεις αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown που έχουν επιβάλει στην προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης της επιδημίας και προοδευτικά να τα αντικαθιστούν με συστήματα ιχνηλάτησης και απομόνωσης.
"Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στα μέτρα ιχνηλάτησης/εντοπισμού/απομόνωσης που εισάγονται σε πολλές χώρες", δηλώνει ο Μπαμπάκ Τζαβίντ (Babak Javid), σύμβουλος για τις Λοιμώδεις Νόσους του Cambridge University Hospitals.
ΠΗΓΗ: Euro2day
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;