Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO). Η Πνευμονία είναι φλεγμονή του πνευμονικού παρεγχύματος κυρίως των πνευμονικών κυψελίδων (μικροσκοπικοί αερόσακοι) από μικροοργανισμούς που εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία των πνευμόνων με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Η διάγνωση βασίζεται σε συμπτώματα και ενδείξεις οξείας λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού όπως κακουχία, βήχα, πτύελα, πυρετός, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ταχυκαρδία, κυάνωση και επιβεβαιώνεται με την ακτινογραφία θώρακος. H ιατρική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικών ανάλογα με τη σοβαρότητα της πνευμονίας και το βαθμό ανθεκτικότητας του βακτηρίου στα αντιβιοτικά.
Η σπουδαιότητα της φυσικοθεραπείας είναι μεγάλη διότι συμβάλλει στη βελτίωση της οξυγόνωσης της περιοχής, στη διαχείριση της δύσπνοιας, στον έλεγχο των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της υποκινητικότητας και της μειωμένης λειτουργικότητας από την κατάκλιση, της κάθαρσης των αεραγωγών και στην εκπαίδευση του βήχα. Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία προλαμβάνει και αντιμετωπίζει ατελεκτασίες. Ο φυσικοθεραπευτής, ως εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας, αξιολογεί και επιλέγει μέσα από τεχνικές που διευκολύνουν την αναπνοή, ανακουφίζουν τον πόνο, απομακρύνουν τα πτύελα, ενδυναμώνουν το αναπνευστικό σύστημα και συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργικότητας του ασθενούς.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.), με το Επιστημονικό Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας-Αποκατάστασης (Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α), προάγουν, υποστηρίζουν και ενημερώνουν για τη σπουδαιότητα της φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση, τη διατήρηση και ενίσχυση της πνευμονικής λειτουργίας, καθώς επίσης την ικανότητα για άσκηση και την βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων που έχουν νοσήσει με πνευμονία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές