"Εκεί στο υπουργείο Υγείας (αν υπάρχει υπουργός). Οι κάτοικοι της Β. Ελλάδος δεν είναι για τους τάφους. Ανοίξτε τις ΜΕΘ πανελλαδικά για περίθαλψη. Τι περιμένετε, έλεος".
Με την ανάρτηση αυτή στα κοινωνικά δίκτυα ο γιατρός, επί σειρά ετών βουλευτής της ΝΔ και υφυπουργός επί κυβερνήσεων Καραμανλή, Κώστας Κιλτίδης, απευθύνει κραυγή αγωνίας προς το Υπουργείο Υγείας, ζητώντας να γίνουν διακομιδές ασθενών από τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, που δέχονται ασφυκτική πίεση, προς αυτά της υπόλοιπης χώρας, που διαθέτουν κενές κλίνες εντατικής θεραπείας.
"Κάντε πράξη αυτό που λέτε πως η Ελλάδα είναι μια ενιαία υγειονομική περιφέρεια. Επιμερίστε την στρατηγική σε όλη την επικράτεια", λέει στο iatronet ο πρώην υφυπουργός, ο οποίος εξηγεί τους λόγους της έκρηξής του. "Προσπάθησα να είμαι εγκρατής, αλλά δεν άντεξα άλλο να βλέπω αυτή την κατάσταση. Είμαι γιατρός στο επάγγελμα και λαμβάνω καθημερινά δεκάδες μηνύματα από τον κόσμο. Η κατάσταση είναι δραματική. Βρισκόμαστε σε πραγματικό πόλεμο", λέει.
Διακομιδές σε όλη την Ελλάδα
"Η διαχείριση αυτού του υγειονομικού πολέμου χρειάζεται ψυχικό σθένος, επιστημονική γνώση και διοικητική ικανότητα. Με λύπη μου διαπιστώνω πως δεν υπάρχουν σε επάρκεια. Γι αυτό έφτασα στο σημείο να αναρωτηθώ αν υπάρχει υπουργός. Βγαίνει ο κ. Κικίλιας - έχει βγει δέκα φορές τις τελευταίες μέρες- και μιλάει μόνο για τα εμβόλια. Μα δεν είναι η ώρα τώρα για τα εμβόλια. Αυτά στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσουν να γίνονται μετά τις 20 Ιανουαρίου. Τώρα είναι η ώρα της μάχης με την επιδημία. Με αυτούς που είναι άρρωστοι και περιμένουν μέρες διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους και σε διαδρόμους νοσοκομείων, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ αναξιοποίητες. Η μάχη αυτή πρέπει να δοθεί τώρα", τονίζει και προσθέτει:
"Λένε οι ίδιοι πως όλη η Ελλάδα είναι μια ενιαία Υγειονομική Περιφέρεια. Γιατί δεν κάνουν διακομιδές; Γιατί δεν επιμερίζουν τη στρατηγική σε όλη την επικράτεια; Το θεωρώ αδιανόητο. Έκαναν τρεις αεροδιακομιδές από τη Δράμα και σταμάτησαν εκεί. Λέει ο υπουργός ότι έχουμε 1.200 κλίνες ΜΕΘ. Οι διασωληνωμένοι είναι 600. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν άλλες 600 κλίνες κενές. Γιατί δεν κάνουν διακομιδές; Πώς κάνουν αεροδιακομιδή όταν αρρωσταίνει κάποιος σε κάποιο νησί; Δεν υπάρχει άλλοθι. Δεν μπορούν να πουν πως τις κρατάνε για την περίπτωση που συμβεί κάτι στη νότια Ελλάδα. Η επιδημιολογική εικόνα είναι συγκεκριμένη. Οι 3 στους 5 θανάτους είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και αλλού υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια".
Ο κ. Κιλτίδης περιγράφει με μελανά χρώματα τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της εκλογικής του Περιφέρειας στο Κιλκίς και άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας. "Έχουμε μαυρίλα, έχουμε φόβο, έχουμε θάνατο. Άνθρωποι 50 και 60 ετών είναι διασωληνωμένοι για ώρες ή και πάνω από μια μέρα σε απλούς θαλάμους και σε διαδρόμους ψάχνουν να βρουν διαθέσιμες ΜΕΘ για να τους μεταφέρουν. Τους λέω, αυτός ο άνθρωπος δεν θα πάει καλά. Μου απαντούν δεν υπάρχει πρόβλημα. Την επόμενη μέρα μαθαίνω ότι μπαίνει σε ΜΕΘ. Ξέρω περιπτώσεις με ονοματεπώνυμα. Ένας νέος 52 ετών από το Πολύκαστρο. Μια γυναίκα 60 ετών ήταν 1,5 μέρα διασωληνωμένη μέχρι να βρουν ΜΕΘ. Στην Πέλλα το σύστημα έχει φρακάρει. Πρέπει άμεσα να αρχίσουν οι διακομιδές. Το κόστος δεν είναι μεγάλο. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσει τα 5-6 εκατομμύρια. Πολλές διακομιδές μπορούν να γίνουν και οδικώς. Σε 4-5 ώρες μπορεί κάποιος να είναι στην Αθήνα, αντί να περιμένει μέρες για κάποια διαθέσιμη κλίνη στη Β. Ελλάδα".
Τα νοσοκομεία έγιναν εστίες υπερμετάδοσης
Σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό, υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και μέσα προστασίας σε επαρχιακά νοσοκομεία, που μετατρέπουν τα ίδια τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε εστίες υπερμετάδοσης κορωνοϊού, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο, τόσο τους ασθενείς όσο και το υγειονομικό προσωπικό.
"Το μαρτύριο στο Κιλκίς δεν έχει τελειωμό. Πήραν 6 νοσηλεύτριες από άλλο τμήμα και τις μετέφεραν στην κλινική Covid ώστε να βοηθήσουν. Δούλεψαν εκεί 15 μέρες. Όταν επέστρεψαν στο κανονικό τους τμήμα κάθισαν και 5 μέρες στο σπίτι, έκαναν τεστ και βγήκαν θετικές οι 4 στις 6. Οι δύο εξ αυτών ασθενούν και η μία βαριά. Δύο ασθενείς με κατάγματα μπήκαν στο χειρουργείο απολύτως αρνητικοί και βγήκαν απολύτως θετικοί. Δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα προστασίας. Έχει χαθεί ο έλεγχος. Κολλάνε κορωνοϊό μέσα στα νοσοκομεία", επισημαίνει.
Θα προκύψουν και ποινικές ευθύνες
Ο κ. Κιλτίδης προβλέπει πως με το σημερινό αριθμό νοσηλευόμενων σε κλινικές Covid και σε ΜΕΘ, η χώρα θα συνεχίσει να μετρά πάνω από 70 θανάτους καθημερινά για τις επόμενες 20 μέρες, ενώ προειδοποιεί πως θα υπάρξουν δικαστικές προσφυγές από συγγενείς θυμάτων κορωνοϊού που θα αναζητήσουν ποινικές ευθύνες για παραλείψεις.
"Αν κάποιος, για παράδειγμα, έχει τον αδελφό του διασωληνωμένο, σε αναμονή κάποιου κρεβατιού εντατικής θεραπείας και τον χάσει, θα προσφύγει δικαστικά γιατί υπήρχαν διαθέσιμες 120 κλίνες σε άλλες περιοχές και δεν φρόντισαν να τον διακομίσουν εκεί", λέει και προσθέτει πως κάποιοι θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν και για πολιτικό όφελος: "Αυτή η κατάσταση θα αναστήσει τους πιο άθλιους και φαύλους πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ. Θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την πανδημία για να βγουν από πάνω. Ήδη, ακούγονται φωνές πως θα ζητήσουν εξεταστική επιτροπή. Εγώ ανήκα και ανήκω στην παράταξη που κυβερνά σήμερα. Ό,τι λέω το λέω για να αφυπνίσω".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη