"Προτιμάτε μια πιθανή πρόσκαιρη παρενέργεια του εμβολίου για μια - δυο μέρες ή δέκα μέρες στην εντατική";
Με το ερώτημα αυτό απευθύνεται στους αντιεμβολιαστές ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης (φωτογραφία πάνω), στη συνέντευξή του στο intronet. Τούς καλεί να κλείσουν τα αυτιά τους στην παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί ότι δήθεν ο κορωνοϊός είναι "μία γρίπη", ότι το εμβόλιο θα τροποποιήσει το DNA τους και ότι θα τους δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες. Τούς καλεί να διαβάσουν τα στοιχεία τεκμηριωμένων επιστημονικών μελετών και να αναλογιστούν τις σοβαρές βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια πιθανή μόλυνσή τους από τον επικίνδυνο ιό.
Παράλληλα, χτυπά "καμπανάκι" για την περίοδο των εορτών και τους επόμενους δύο μήνες, όταν ο συνδυασμός καιρικών συνθηκών και τριών επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού που κυκλοφορούν στην Ευρώπη ευνοεί την περαιτέρω διασπορά του στην κοινότητα.
Για τον έλεγχο της διασποράς ζητά την υιοθέτηση του "μοντέλου Ιαπωνίας", που περιλαμβάνει περισσότερα τεστ, μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον έλεγχο της κινητικότητας.
Τέλος, εξηγεί γιατί νοσούν βαριά ορισμένοι νέοι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα και προτείνει την εφαρμογή της ιατρικής ακριβείας, με τον έλεγχο των μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια που ευθύνονται γι΄ αυτό, ώστε να εφαρμοστεί εξατομικευμένη θεραπεία και να αποφευχθεί η διασωλήνωση και ο θάνατός τους.
Γιατί να εμβολιαστούμε;
"Ακούγαμε Φεβρουάριο Μάρτιο, ότι ο κορωνοϊός είναι μια απλή γρίπη. Σήμερα ξέρουμε ότι είναι μια ασθένεια πολυσυστηματική, που προσβάλλει ουσιαστικά όλα τα όργανά μας και δεν έχει καμία σχέση με τη γρίπη. Ενώ η γρίπη κυρίως περιορίζεται στους πνεύμονες, ο COVID προσβάλει την καρδιά, τα μάτια, τον εγκέφαλο. Διάβασα χθες και ειλικρινά με τρόμαξε, ακόμα και τα σπερματοζωάρια και τους όρχεις των ανδρών. Και μας λένε να μην κάνουμε εμβόλιο…", τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης και προσθέτει: "ακόμη χειρότερο: πλέον είναι τεκμηριωμένο ότι όχι μόνο άτομα που πέρασαν τις σοβαρές μορφές αλλά και ακόμη και ασυμπτωματικά, περίπου 2 μήνες μετά την ίασή τους παρουσίασαν πολλαπλά προβλήματα. Ένα ποσοστό περίπου 7% αυτών κατέληξε. Τι περιμένει κάποιος; Όταν και οι ασυμπτωματικοί παρουσιάζουν βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες παρενέργειες, γιατι να μην κάνεις το εμβόλιο, που ενδέχεται να έχει παρενέργειες 1 - 2 ημερών";
Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια εμβολίου
Ο κ. Τριανταφυλλίδης θεωρεί σε ένα βαθμό ως εύλογους τους προβληματισμούς ενός μέρους του πληθυσμού - μεταξύ αυτών και γιατρών - για το γεγονός ότι τα εμβόλια μπήκαν στη χρήση μετά από πειράματα 3 ή 4 μηνών, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον δοκιμές ενός έτους.
"Οι ίδιοι οι γιατροί όμως θα πρέπει να ξέρουν, από τα εμβόλια που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα, ότι οι περισσότερες παρενέργειες συνήθως εμφανίζονται στους πρώτους 2 ή 3 μήνες. Από κει και πέρα όσες παρενέργειες που έχουν διαπιστωθεί σε μερικά εμβόλια είναι της τάξης του 1 στο 1 εκατομμύριο", λέει και προσθέτει: "αν δεν χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια αυτή τη στιγμή και φτάσουμε στο καλοκαίρι για να αρχίσουν οι εμβολιασμοί, η πρόβλεψη θα ήταν ότι θα περνούσαμε στο 2022. Και αυτή τη δραματική κατάσταση, πέρα από το σύστημα της Υγείας, ούτε η Οικονομία την αντέχει ούτε η κοινωνία. Φανταστείτε να λέγατε σε κάποιον ότι πρέπει να παραμείνει στην καραντίνα για ένα ακόμη έτος. Ενώ έτσι, με τα εμβόλια, ελπίζει ότι θα μπορούσε να κάνει αν όχι Πάσχα χαρούμενο, τουλάχιστον διακοπές το καλοκαίρι. Για αυτόν τον λόγο ακριβώς, είμαι υπέρ των εμβολίων, από τη στιγμή που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές".
Παρενέργειες
Ο καθηγητής καλεί όσους έχουν επιφυλάξεις να διαβάσουν την περίληψη του κειμένου συμπερασμάτων του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που μετέφρασαν στα ελληνικά ο πρύτανης και μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αθηνών, και περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer.
"Το κείμενο περιγράφει τις περισσότερες παρενέργειες, οι οποίες είναι κυρίως της τάξης του εμβολίου της γρίπης, εκτός από μια περίπτωση η οποία διαπιστώθηκε με κάποιες βλάβες σε λεμφαδενοπάθεια. Τα στοιχεία προέκυψαν τόσο από τα στοιχεία που έδωσε η Pfizer όσο και από πειράματα που έκανε το ίδιο το FDA. Δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, παρέχει ασφάλεια, δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες και μπορούμε να πούμε πως όσοι το κάνουνε σίγουρα δεν θα έχουν προβλήματα να νοσήσουν βαριά και να καταλήξουν σε ΜΕΘ", σημειώνει και προσθέτει: "Θέλω εγώ να ρωτήσω όλους αυτούς οι οποίοι προβληματίζονται όσον αφορά το εμβόλιο, τι προτιμούν; Μια πρόσκαιρη παρενέργεια του εμβολίου μια - δύο μέρες, ή 10 μέρες στις ΜΕΘ. Ας απαντήσουν το ερώτημα και αν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο".
Περίοδος ανοσίας
Με τα σημερινά δεδομένα των κλινικών δοκιμών τεσσάρων μηνών, μπορούμε να πούμε πως το εμβόλιο παρέχει ανοσία τουλάχιστον 4 μηνών. "Υπάρχουν ισχυρισμοί αλλά πρέπει να αποδειχτεί ότι παρέχουν ανοσία ένα έτος, ίσως και περισσότερο" και εξηγεί το πλεονέκτημα που δίνει στους επιστήμονες ο κορωνοϊός σε σχέση με τη γρίπη.
"Καθώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του και δημιουργούνται οι μεταλλάξεις, ο κορωνοϊός έχει σύστημα επιδιόρθωσης των λαθών του. Ο ιός της γρίπης δεν έχει αυτό το σύστημα, για αυτό το λόγο δημιουργούνται περίπου 10 φορές περισσότερες μεταλλάξεις στον ιό της γρίπης από ό,τι στον κορωνοϊό. Ως εκ τούτου, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, θεωρητικά, θα μπορούσε να είναι όχι μόνο πιο αποτελεσματικό, αλλά ίσως και καθολικό, ακόμα και αν δημιουργηθούν κάποιες μεταλλάξεις στον κορωνοϊό", σημειώνει.
Οι δύο παραφιλολογίες
Ο κ. Τριανταφυλλίδης απαντά σε δύο παραφιλολογίες που έχουν αναπτυχθεί αναφορικά με τα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA όπως της Pfizer και της Moderna.
Η πρώτη αφορά την θεωρία ότι το mRNAθα τροποποιήσει το DNAμας. "Είναι εντελώς λανθασμένη αυτή η θεωρία. Μπερδεύει ο περισσότερος κόσμος τον κορωνοϊό με τον ιό που προκαλεί τον ιό του AIDS, τον HIV. Σε εκείνη την περίπτωση, πραγματικά το γενετικό υλικό του RNA του HIV μπορεί να μπει μέσα στα κύτταρα και στον πυρήνα, αλλά για να γίνει αυτό ο ένας κλώνος του mRNA γίνεται συμπληρωματικός DNA και ύστερα μπαίνει στα κύτταρά μας. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση με τον κορωνοϊό", λέει.
Η δεύτερη παραφιλολογία υποστηρίζει ότι η τεχνολογία αυτή είναι σχετικά νέα: μπόρεσαν μέσα σε 9 μήνες να δημιουργήσουν εμβόλια, λένε όσοι την υποστηρίζουν. "Αν θα διαβάσει κάποιος το σημερινό τεύχος του περιοδικού Science (φωτογραφία κάτω) θα δει ότι αυτό το θαύμα της επιστήμης, που θεωρείται η μεγαλύτερη ανακάλυψη του φετινού χρόνου, έχει μια ιστορία τουλάχιστον δέκα χρόνων. Είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά για να παρασκευαστούν εμβόλια για τον κορωνοϊό 1 (SARS-CoV-1), ενώ επίσης πρινν από 3 - 4 χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της κυστικής ίνωσης. Και μάλιστα το περιοδικό έχει ειδικό άρθρο πώς η τεχνολογία mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών κληρονομικών ασθενειών, όπου οι υπάρχουσες κλασικές τεχνολογίες, ή ακόμα και οι τεχνολογίες θεραπείας γονιδίων έχουν αποτύχει".
Ιατρική ακριβείας για νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα
Έχει αποδειχτεί ότι ορισμένα άτομα παρόλο που είναι νέα και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν σοβαρά κλινικά συμπτώματα. Περίπου το 10% των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.
Αυτό οφείλεται στη γενετική τους σύσταση, σημειώνει ο κ. Τριανταφυλλίδης, και εξηγεί: "Κάθε άνθρωπος έχει το γενετικό του υλικό, περίπου 21.000 γονίδια. Σε όλα αυτά τα γονίδια από την Παλαιολιθική Εποχή μέχρι σήμερα δημιουργούνται μεταλλάξεις, οι περισσότερες επιβλαβείς και έχει αποδειχτεί ότι φορείς αυτών των μεταλλάξεων μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση. Κλασική περίπτωση είναι η ανεπάρκεια σε γονίδια που καθορίζουν την ιντερφερόνη, η οποία βοηθά στην εκκίνηση του ανοσοποιητικού συστήματος μόλις εντοπιστεί μια λοίμωξη. Αν γίνουν μεταλλάξεις σε κάποια από τα γονίδια που την καθορίζουν - και έχουν μελετηθεί μέχρι στιγμής δύο, η ιντερφερόνη2 και 3- μπορεί να μην έχουν την ποσότητα ιντερφερόνης για να καταπολεμήσουν τον ιό. Από μελέτη της Βιοϊατρικής στην Αθήνα προέκυψε πως υπάρχουν παραλλαγές της ιντερφερόνης και στον ελληνικό πληθυσμό".
Σήμερα γνωρίζουμε 9 - 10 γονίδια, των οποίων οι μεταλλάξεις μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά κλινικά συμπτώματα. "Μπορεί κάλλιστα, εφόσον έχουμε αυτή τη γνώση, να εφαρμόσουμε στο εργαστήριο την ιατρική ακρίβειας, όπου η θεραπευτική και προληπτική στρατηγική επιλέγονται με βάση τον μέσο ασθενή και όχι με βάση τις διαφορές μεταξύ ασθενών που πάσχουν από την ίδια νόσο, δηλαδή να χορηγήσουμε τις πρωτεΐνες οι οποίες λείπουν και στην περίπτωση της ιντεφερόνης αν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει ανεπάρκεια πχ την ιντερφερόνη στο γονίδιο 2 ή 3 μπορεί να χορηγηθεί η ιντερφερόνη έγκαιρα, ούτως ώστε να μην καταλήξουν τα άτομα αυτά στη ΜΕΘ και να θεραπευτούν".
Επικίνδυνοι οι επόμενοι δύο μήνες
Ο κ. Τριανταφυλλίδης εφιστά ιδιαίτερη προσοχή τους επόμενους δύο μήνες, καθώς επικρατεί όπως λέει ένα ιδεώδες περιβάλλον για την εξάπλωση του ιού: ευνοϊκές για τη διασπορά καιρικές συνθήκες, αλλά και τρεις επικίνδυνες μεταλλάξεις, με ως και 10 φορές μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το κινεζικό στέλεχος.
"Έχει αποδειχτεί ότι οι άριστες συνθήκες επιβίωσης του ιού είναι οι θερμοκρασίες γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου. Είναι οι θερμοκρασίες που επικρατούν στα περισσότερα μέρη της χώρας μας. Είναι η εποχή που χρησιμοποιούμε τη θέρμανση στα σπίτια μας με θερμοκρασίες της τάξης των 20 βαθμών Κελσίου και το περιβάλλον να είναι ξηρό. Τα δύο αυτά περιβάλλοντα είναι τα ιδεώδη για την εξάπλωση του ιού. Αυτό σημαίνει ότι την περίοδο αυτή Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, που είναι γνωστό ότι υπάρχει έξαρση όλων των λοιμωδών νοσημάτων θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί", λέει και προσθέτει: "'Ενας άλλος λόγος είναι οι μεταλλάξεις του ιού. Είδαμε πρόσφατα τη νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται στην Αγγλία, που υπάρχει σε χαμηλή συχνότητα σε όλη την Ευρώπη. Αυτή έρχεται να προστεθεί στη μετάλλαξη D641, η οποία εμφανίστηκε στην κεντρική Ευρώπη γύρω στον Φεβρουάριο και η EU1 που εμφανίστηκε το καλοκαίρι στην Ισπανία. Και οι δύο είναι 10 φορές πιο μεταδοτικές σε σχέση με το κινεζικό στέλεχος, αλλά ευτυχώς όχι και πιο θανατηφόρες".
Για αυτούς τους λόγους, θεωρεί πως πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιαπωνίας, που περιλαμβάνει το τρίπτυχο: πολλά τεστ, σχέδιο ΧΑΜ (χέρια, αποστάσεις, μάσκες) και αξιοποίηση τεχνολογίας για τον εντοπισμό των επαφών και τη γνώση της κινητικότητας.
"Ευτυχώς, είδα χθες η ελληνική κυβέρνηση έκανε 33.000 τεστ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός λέει τεστ τεστ - τεστ. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, και κυρίως πέρα από τα στοχευμένα, να κάνουμε αντιπροσωπευτικά και τυχαία στον γενικό πληθυσμό για να ξέρουμε τι γίνεται στις διάφορες περιοχές", σημειώνει.
Απογοήτευση από κυβέρνηση, αντιπολίτευση, εκκλησία, αρνητές
"Ειλικρινά εγώ έχω απογοητευτεί: Πρώτα από την κυβέρνηση που γνώριζε ότι θα υπάρχει δεύτερο κύμα και δεν έλαβε πιο έγκαιρα μέτρα. Έπειτα από την αντιπολίτευση και συνδικαλιστές, οι οποίοι διοργανώνουν συλλαλητήρια. Από την Εκκλησία η οποία θέλει να λειτουργήσει. Από την πανδημία της γρίπης του 1918 στις ΗΠΑ είναι γνωστό ότι οι Πολιτείες που έκλεισαν τις εκκλησίες είχαν 30% λιγότερους θανάτους από αυτές που δεν τις έκλεισαν. Και τέλος έχω απογοητευτεί από πολλούς συμπολίτες μας, δυστυχώς ακόμη και καθηγητές Πανεπιστημίου, που όχι απλά λένε ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο, αλλά υποστηρίζουν ότι ούτε καν υπάρχει ιός. Μετά από χιλιάδες θανάτους εξακολουθούν ακόμα να πιστεύουν αυτό".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ''Κυριακή των αστέγων'' που επι 10 χρόνια σιτίζει 70 ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη
Έκθεση: Το κόστος περίθαλψης αναμένεται να αυξηθεί κατά 10,4% παγκοσμίως το 2025
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία