Σημαντική μείωση των θανάτων και της ανάγκης για νοσηλεία και μηχανική υποστήριξη, επιφέρει η χορήγηση της κολχικίνης σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με CoViD-19.
Η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητάς της οδήγησε χθες την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, να εισηγηθούν τη χορήγησή της και σε Έλληνες ασθενείς.
Το φθηνό αυτό φάρμακο χορηγείται από το στόμα, σε τιμή που κυμαίνεται από 5,20 έως 6,31 ευρώ. Η δράση του σε ασθενείς με COVID-19 αξιολογήθηκε με τη μελέτη COLCORONA, της οποίας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα. Η μελέτη οργανώθηκε από το Montreal Heart Institute του Καναδά.
Πρόκειται για μία διπλά - τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, η οποία εξέτασε την επίδραση της κολχικίνης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, με διάγνωση COVID-19 (συμπεριελήφθησαν σχεδόν 5.000 ασθενείς).
Στη μελέτη αυτή συμμετείχε και η Ελλάδα με Εθνικό Συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και ανάπτυξη 5 κέντρων (Αττικό, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, Θριάσιο, Πάτρα). Οι ιατροί Σπύρος Δευτεραίος (καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ), Γιώργος Γιαννόπουλος (εκλεγμένος αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ), Δημήτριος Βραχάτης (ακαδημαϊκός υπότροφος ΕΚΠΑ), Σωτηρία Γιωτάκη (ακαδημαϊκή υπότροφος ΕΚΠΑ), Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης (καθηγητής ΕΚΠΑ), Σωτήριος Τσιόδρας (καθηγητής ΕΚΠΑ) και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα αυτής της μελέτης.
Η μελέτη COLCORONA είναι μία προοπτική διπλή - τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη που περιέλαβε 4.488 ασθενείς αμέσως μετά τη διάγνωση νόσου COVID-19 που δεν είχαν νοσηλευθεί, ήταν στο σπίτι τους αλλά είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη νόσου COVID σοβαρής μορφής.
Στόχος της ήταν να διερευνήσει αν η έγκαιρη χορήγηση κολχικίνης θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για νοσηλεία των ασθενών, καθώς και άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές της νόσου COVID-19. Η μελέτη έδειξε σημαντική μείωση των νοσηλειών κατά 25%, της ανάγκης για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής κατά 50% και των θανάτων κατά 44%.
Για την καλύτερη αξιολόγηση αυτών των πολύ ενθαρρυντικών δεδομένων, αναμένεται η πλήρης παρουσίαση των δεδομένων της μελέτης και τη δημοσίευσή της σε επιστημονικό περιοδικό μετά από κρίση.
Ελληνική
Η πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύθηκε παγκοσμίως όσον αφορά την κολχικίνη στη νόσο COVID-19 ήταν η μελέτη GRECCO-19. Η μελέτη GRECCO-19 σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από την ομάδα του λαθηγητή Καρδιολογίας Σπύρου Δευτεραίου σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες του Μιλάνου της Ιταλίας (Humanitas Clinical and Research Hospital), της Ισπανίας (Hospital Universitario La Fe), των ΗΠΑ (Yale University, Mount Sinai University). Η μελέτη GRECCO-19 διερεύνησε την επίδραση της κολχικίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και έδειξε επίσης ευεργετικά αποτελέσματα. Η μελέτη GRECCO-19 δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open (Deftereos S, Giannopoulos G, Vrachatis D et al).
Την μελέτη GRECCO-19 ακολούθησαν μελέτες από την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Βραζιλία και την Κολομβία. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών εξετάσθηκαν από την ομάδα του Καθηγητή Δευτεραίου σε μία μετα-ανάλυση η οποία έδειξε ευεργετική επίδραση στη θνησιμότητα των ασθενών με COVID-19 που έλαβαν κολχικίνη.
Η μελέτη COLCORONA έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα των μελετών αυτών. Τέλος, σημειώνεται ότι η μελέτη RECOVERY, η οποία διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 175 κέντρα, έχει εντάξει επίσης ενεργό άξονα που μελετά την κολχικίνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 (ήδη έχουν στρατολογηθεί περισσότεροι από 5000 ασθενείς). Η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τι είναι
Η κολχικίνη ανήκει στην κατηγορία των φαρμάκων για αρθροπάθειες, μυοσκελετικές παθήσεις, των φαρμάκων κατά της ουρικής αρθρίτιδας. 'Αλλη χρήσης της περιλαμβάνει την πρόληψη της περικαρδίτιδας και του οικογενή μεσογειακού πυρετού.
Δρα, διακόπτοντας τον κύκλο της εναπόθεσης κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου στους ιστούς των αρθρώσεων.
Μειώνει τη χημειοταξία και φαγοκυττάρωση των λευκοκυττάρων και αναστέλλει τον σχηματισμό και την απελευθέρωση μιας χημειοτακτικής γλυκοπρωτεΐνης, που παράγεται κατά την φαγοκυττάρωση των κρυστάλλων ουρικού οξέος.
Αναστέλλει, δε, τη συναρμολόγηση των μικροσωληνίσκων σε διάφορα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των λευκοκυττάρων, πιθανώς μέσω της σύνδεσής της και παρεμβαίνοντας με στον πολυμερισμό της τουμπουλίνης (υπομονάδας μικροσωληνίσκων).
Δημ.Κ.
Πηγές:
ΕΚΠΑ, Γαληνός
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας