Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο κρίσης σκωληκοειδίτιδας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Aν η σκωληκοειδίτιδα υποστεί φλεγμονή πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάτρησης που μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς.

Ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι βρήκε ότι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονταν όταν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρίσκονταν στα υψηλότερα επίπεδα.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας του Αμερικανικού Κολεγίου, στις ΗΠΑ, υποδεικνύει ότι η ρύπανση αυξάνει το γενικό κίνδυνο φλεγμονής ιστών.

Η ομάδα εντόπισε περισσότερους από 45.000 ενήλικες, που νοσηλεύτηκαν για σκωληκοειδίτιδα από το 1999 μέχρι το 2006.

Στην έρευνα φάνηκε ότι οι ασθενείς είχαν περίπου 15% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν τις μέρες που η συγκέντρωση όζοντος ήταν υψηλότερη σε σχέση με τις ημέρες στις οποίες ήταν χαμηλότερη.

Παρόμοια ευρήματα φάνηκαν και με άλλα σωματίδια, αν και η επίδραση δεν φάνηκε να είναι τόσο εμφανής. Η επίδραση της ρύπανσης φάνηκε πιο δυνατή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται πιο πολύ σε εξωτερικούς χώρους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ρύπανση μπορεί να ευνοεί την εκδήλωση άλλων νόσων μέσω της φλεγμονής.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Gilaad Kaplan, δήλωσε ότι αν επιβεβαιωθεί η σχέση ρύπανσης και σκωληκοειδίτιδας, τότε η βελτίωση της ποιότητας του αέρα μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την εμφάνιση κρίσης σε ορισμένους ανθρώπους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών