Έπειτα από τρία χρόνια θητείας, ο Σωτήρης Μπερσίμης αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Ο “Ευρωπαίος μάνατζερ του 2018” είχε υποβάλει το περασμένο καλοκαίρι την παραίτησή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Την απομάκρυνσή του από τον Οργανισμό είχε “φωτογραφίσει” το Iatronet, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό του περασμένου Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σωτήρης Μπερσίμης αντιμετώπιζε προβλήματα στη σχέση του με στελέχη του υπουργείου Υγείας, ενώ είχε εκνευριστεί και από τη σχέση του ΕΟΠΥΥ με την ΗΔΙΚΑ στο θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Μέχρι την τελευταία μέρα, ωστόσο, προσπαθούσε να έχει την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους πολιτικούς του προϊστάμενους, παράγοντας έργο στον Οργανισμό.

Ενδεικτικό είναι το ότι όταν ανέλαβε πρόεδρος, ο ΕΟΠΥΥ είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης του 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες τον Αύγουστο συρρικνώθηκαν στα 262 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των άλλων πεπραγμένων του, ο κ. Μπερσίμης ήταν ο πρώτος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ που προχώρησε σε εκκαθάριση απαιτήσεων από τους παρόχους, ενώ έθεσε πρόσφατα σε λειτουργία έναν server – μαμούθ για πλήθος ηλεκτρονικών εφαρμογών στον Οργανισμό.

Η εκτίμηση είναι πως ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να επιστρέψει στο διδακτικό του έργο, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Το έργο πιθανόν να μην αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα, αλλά είχε δύο σημαντικές διακρίσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σωτήρης Μπερσίμης έλαβε τον τίτλο “Καλύτερος Manager για το 2018” από το European Network for Business and Industry Statistics. Εξελέγη, επίσης, πρόεδρος του European Healthcare Fraud & Corruption Network.

Πρόκειται για σημαντική διάκριση καθώς για πρώτη φορά το βραβείο απονέμεται σε Έλληνα και πρώτη φορά σε manager δημόσιου οργανισμού.

Καινοτομία

Και στις δύο περιπτώσεις, τού αναγνωρίστηκε η επιτυχία και η προστιθέμενη αξία που δημιούργησε, αξιοποιώντας την καινοτομία, την τεχνολογία και τη στατιστική.

Το European Network for Business and Industry Statistics είναι ένας αυτόνομος φορέας με έδρα το Άμστερνταμ, που έχει ως κύριο σκοπό την ανάπτυξη στατιστικών και αναλυτικών μεθόδων στη διοίκηση επιχειρήσεων και τη βιομηχανία στην Ευρώπη.

Η επιτροπή αξιολόγησης αιτιολόγησε την απόφασή της, σημειώνοντας πως ο κ. Μπερσίμης “αξιοποίησε τις θεωρητικές του γνώσεις στη Στατιστική, προκειμένου να βοηθήσει στη διαχείριση των προσπαθειών που στοχεύουν στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα”.

Τού αναγνωρίστηκε πως εισηγήθηκε νομοθεσία για την εφαρμογή στατιστικών μεθόδων στην ανίχνευση της απάτης και στον έλεγχο των δαπανών.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ο έλεγχος των παρόχων και η τελική εκκαθάριση των απαιτήσεων, οι κανόνες ICD10 στις διαγνωστικές εξετάσεις, η συγκριτική αξιολόγηση των ΚΕΝ και ο έλεγχος των συνταγών με χρήση εικόνων.

Το κρίσιμο σημείο της επιτυχίας του είναι η προστιθέμενη αξία που δημιούργησε για τον Οργανισμό, αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής και την επιστήμη της Στατιστικής, αναζητώντας τα διαθέσιμα στοιχεία (big data) kai επιτυγχάνοντας βέλτιστες αποφάσεις υπό συνθήκες αβεβαιότητας.

Βιογραφικό

Ο Σωτήρης Μπερσίμης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σπούδασε Στατιστική σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Πειραιώς και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντίστοιχα.

Η διδακτορική του μελέτη υποστηρίχθηκε από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ΠΕΝΕΔ 2001, ενώ έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για μεταδιδακτορική έρευνα.

Διαθέτει πιστοποιημένες γνώσεις στη "Διοίκηση της Έρευνας, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας" από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και εξειδίκευση σε μια σειρά από άλλα αντικείμενα.

Από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 υπηρέτησε στη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ενός Οργανισμού με προϋπολογισμό περίπου 5,5 δισ. ευρώ, περίπου 1.500 εργαζόμενους, περισσότερα από 100 σημεία εξυπηρέτησης και περισσότερους από 35.000 συμβεβλημένους παρόχους, ο οποίος αποζημιώνει υπηρεσίες Υγείας, αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικά είδη για το σύνολο των πολιτών της χώρας.

Στο πλαίσιο των καθηκόντων του είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), της επιτροπής για την ηλεκτρονική υγεία (e-Health committee), και τέλος, της επιτροπής για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κρίση μέσης ηλικίας και γυναίκες: Μια περίπλοκη σχέση
E-Mental Health: Μπορούν τα chatbots και το ΑΙ να αντικαταστήσουν τον ψυχίατρο;
Μασάζ στα ιγμόρεια: Μπορεί να βοηθήσει;