Στέρεψαν από σκευάσματα τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Οι ημέρες αργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και η κακοκαιρία που ακολούθησε και συνεχίζεται δυσχέραναν την προμήθεια των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων από τις εταιρείες με τα αναγκαία φάρμακα. Αποτέλεσμα ήταν να εξαντληθούν τα αποθέματα που υπήρχαν και οι φαρμακοποιοί να…δανείζονται φάρμακα ο ένας από τον άλλον ώστε να μην αφήσουν ακάλυπτους τους ασθενείς.
Φάρμακα για την καρδιά, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την πνευμονοπάθεια, το αναπνευστικό, αλλά και παιδικά εμβόλια είναι μόνο μερικές από τις σοβαρές ελλείψεις που καταγράφονται στα φαρμακεία της πόλης, οξύνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα που είναι έτσι και αλλιώς εκρηκτικό τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν σε καθημερινή βάση απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων τουλάχιστον 100 σκευάσματα, αριθμός που αυξομειώνεται κατά διαστήματα.
«Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων είναι καθημερινό. Ωστόσο λόγω των αργιών των εορτών και εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν με τις έντονες χιονοπτώσεις, τον παγετό και τους αποκλεισμούς, έγινε πιο έντονο. Αυτό σημαίνει ότι διεκόπη η τροφοδοσία των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων με αποτέλεσμα τα όποια αποθέματα υπήρχαν να εξαντληθούν. Συνεπώς, όλο αυτό το διάστημα δανειζόμαστε φάρμακα το ένα φαρμακείο από το άλλο ώστε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς και να μην τους αφήσουμε χωρίς τα σκευάσματα που χρειάζονται», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης και προσθέτει: «Με βάση τα νέα δεδομένα του καιρού στην Aττική, από όπου ξεκινά η τροφοδοσία με φάρμακα για όλη την Ελλάδα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση».
Την ίδια στιγμή, ανάρπαστα έχουν γίνει τα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Η παραγγελία για τη φετινή περίοδο 2018-2019 μέσω του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Θεσσαλονίκης αφορούσε 125.000 αντιγριπικά εμβόλια, ενώ υπήρξε και συμπληρωματική παρτίδα 30.000 εμβολίων. Πρόκειται για εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και τα οποία έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.
Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, οι ποσότητες αυτές εξαντλήθηκαν, καθώς οι πολίτες έσπευσαν να εμβολιαστούν, ενώ τυπικά ολοκληρώθηκε και η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού, η οποία συνήθως διαρκεί από την 1η Οκτωβρίου έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Πάντως, σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να εμβολιαστεί ακόμη και σήμερα, μάλλον θα δυσκολευτεί, καθώς έχουν περισσέψει ελάχιστα αντιγριπικά εμβόλια και δεν υπάρχει δυνατότητα νέας παραγγελίας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024