Οι ελλείψεις στο προσωπικό, αλλά και οι αποφάσεις κάποιων δημόσιων νοσοκομείων να κρατήσουν χαμηλά τα έξοδά τους και άρα να κρατούν κλειστά ή να υπολειτουργούν κάποια τμήματά τους, "σπρώχνουν" τους αιμοκαθαρόμενους προς τις ιδιωτικές κλινικές. Παράγοντας, μας επεσήμανε ότι μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών εξυπηρετεί σήμερα 25 αιμοκαθαρόμενους ασθενείς, όταν οι υποδομές του είναι για 60 ασθενείς.
Έτσι, σήμερα, 7.170 νεφροπαθείς εξυπηρετούνται από τον Ιδιωτικό τομέα, ενώ στο Δημόσιο πηγαίνουν 3.977 ασθενείς. Τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι οι ασθενείς Τεχνητού Νεφρού είναι 11.147, με περιτοναϊκή κάθαρση 712 και οι μεταμοσχευμένοι 2.650. Η τάση αύξησής τους είναι ανοδική- κατά 1% κάθε χρόνο.
Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι σχεδόν το 70% των ασθενών που κάνουν αιμοκάθαρση εξυπηρετούνται από ιδιωτικές κλινικές. Οι οποίες όμως, όπως μας ανέφερε παράγοντας του κλάδου, από την μία έχουν "πιάσει ταβάνι" και από την άλλη οι μετακινήσεις αυτών των ασθενών εξηγούν και τις νέες ιδιωτικές μονάδες που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία διετία, φθάνοντας τις 6. Την αντίστοιχη περίοδο έκλεισαν 3 ιδιωτικές μονάδες.
Ωστόσο, οι συνθήκες έτσι όπως διαμορφώνονται σήμερα, είναι εις βάρος του ασθενή και όχι μόνο.
Καταρχήν τα δημόσια νοσοκομεία χάνουν τον εκπαιδευτικό τους ρόλο, καθώς ένας ειδικευόμενος γιατρός δεν έχει αντικείμενο. Παράλληλα, όσον αφορά τον ιδιωτικό χώρο, πολλές μονάδες εξαιτίας των περικοπών, έχουν εξαντλήσει τον αμυντικό μηχανισμό τους αφού δεν υπάρχει ρευστότητα υποβαθμίζοντας πιθανόν την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Την ίδια στιγμή, πολλές μονάδες συντηρούνται από τις τράπεζες, οι οποίες προκειμένου να μην γράψουν κόκκινα δάνεια, αρκούνται μόνο στην πληρωμή των τόκων. Τέλος, έχουν διεισδύσει στον κλάδο αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι φιλοδοξούν με 20-30 ασθενείς να το "παίξουν" επιχειρηματίες, προκαλώντας όμως καίριο πλήγμα στους υπόλοιπους.
Η Πολιτεία, λένε πηγές μας, πρέπει άμεσα να βρει λύση στο πρόβλημα, όχι επειδή το ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά επειδή τα στοιχεία και τα δεδομένα δεν μπορεί κανένας να τα αμφισβητήσει.
Σήμερα λειτουργούν 60 Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και 30 Μονάδες Τεχνητού Νεφρού. Όλοι είναι σε αναμονή για την γνωστοποίηση του clawback της προηγούμενης χρονιάς, που για το πρώτο εξάμηνο εκτιμάται στο 14%-16%, ενώ για το δεύτερο στο 18%-20% (αύξηση που προήλθε και από τις αυξημένες μετακινήσεις ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα). Για τον φετινό προϋπολογισμό, επιχειρηματίες του κλάδου έχουν ζητήσει την αύξησή του κατά 6 εκατ. ευρώ -πέρυσι ήταν 116 εκατ. ευρώ- προκειμένου να καταλήξει το clawback στο 10%.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού