Γιατί; Διότι μιλάμε για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αγαθών στον κόσμο και τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα. Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (τρίτη αν θεωρήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενιαία οικονομική οντότητα). Έχει υπολογιζόμενη αξία φυσικών πόρων που φτάνει τα 23 τρισεκατομμύρια δολάρια, το 90% των οποίων είναι άνθρακας και μέταλλα σπανίων γαιών. Διαθέτει δε τα μεγαλύτερα συνολικά περιουσιακά στοιχεία στον τραπεζικό τομέα, με σύνολο 39.9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (252 τρισεκατομμύρια γουάν) με 26.54 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις. 

Όλες οι οικονομίες του κόσμου και οι εκπρόσωποί τους έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Κίνα, καθώς οι δραματικές εξελίξεις στην τελευταία λόγω κορονύϊου, που πλέον έχει περάσει και τα Ευρωπαϊκά σύνορα, θα κρίνει τις τύχες πολλών κλάδων και αυτό δεν είναι μυστικό..., ενώ ήδη κάποιοι κάνουν λόγο για επικείμενες ελλείψεις σε ευαίσθητα αγαθά όπως τα φάρμακα.

Ανησυχία, που επιβαρύνει τις πλάτες και των ελληνικών εταιρειών, καθώς η Κίνα αποτελεί έναν από τους βασικότερους συνεργάτες και συνοδοιπόρους της χώρας. 

Σύμφωνα με έγγραφο του ελληνικού γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Πεκίνο,  η αξία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων παρουσίασε οριακή κάμψη -1,1% και διαμορφώθηκε σε  892,5 εκατ. ευρώ. Ενώ πριν το 2010, οι εξαγωγές ελληνικών φαρμάκων καταλάμβαναν την 17η θέση με στοιχεία του 2019 μπήκαν στην πρώτη πεντάδα των εξαγωγών. Διαμορφώθηκαν σε  30,7 εκατ., έναντι  20,8 εκατ., το 2018 (αύξηση 47,6%).

Παρατίθεται πίνακας με την πορεία του διμερούς ελληνο-κινεζικού εμπορίου, κατά την τριετία 2017-2019:

(Πηγη. https://www.ft.com/content/8630c51c-4cc0-11ea-95a0-43d18ec715f5)              

Οι φαρμακοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν την απειλή σοβαρής διατάραξης της παγκόσμιας παραγωγής τους, εάν ο κοροναϊός επιμένει διακόπτοντας τις προμήθειες βασικών συστατικών που παρασκευάζονται στην Κίνα, προειδοποίησε ο επικεφαλής μεγάλης ινδικής φαρμακευτικής ομάδας.

Ο Umang Vohra, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Cipla, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φαρμάκων της Ινδίας, δήλωσε ότι οι προμήθειες για τις περισσότερες εταιρείες θα αρχίσουν να εξαντλούνται μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, εκτός εάν η Κίνα ξαναρχίσει την παραγωγή.

Η Κίνα παρασκευάζει βασικά συστατικά στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού για τα αντιβιοτικά, τα αντιδιαβητικά φάρμακα, τα παυσίπονα και τα αντιρετροϊκά, αν και ο ζωτικός ρόλος της στα φαρμακευτικά προϊόντα είναι λιγότερο γνωστός από την παραγωγή τεχνολογίας, μηχανημάτων και καταναλωτικών αγαθών.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο, εξαρτάται από την Κίνα για το 70% των ακατέργαστων φαρμακευτικών υλικών της.

Ο κ. Vohra δήλωσε στους Financial Times ότι θα μπορούσε να υπάρξει "τεράστια έλλειψη διαθεσιμότητας σε όλη την αλυσίδα" εάν οι εγκαταστάσεις στη Κίνα παραμείνουν κλειστές πέρα από τον Φεβρουάριο. Δηλώνει αισιόδοξος, ωστόσο, ότι αυτό θα αποφευχθεί. 

"Εάν αυτή η κατάσταση επεκταθεί πέρα από τον Φεβρουάριο, τότε αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές ψηλότερα", δήλωσε ο κ. Vohra, προσθέτοντας ότι η Cipla προσπαθεί να αποθαρρύνει τις κερδοσκοπικές παραγγελίες εξασφαλίζοντας στους πελάτες ότι διαθέτουν επαρκή αποθέματα μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο Razat Gaurav, διευθύνων σύμβουλος της Llamasoft, ενός παγκόσμιου φορέα εφοδιαστικής αλυσίδας που συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι AstraZeneca, Bayer και GSK, ανέφερε ότι οι ελλείψεις που προκαλούνται από το εκτεταμένο κλείσιμο εργοστασίων στην Κίνα θα αυξήσουν το κόστος κατασκευής φαρμάκων. Η επιδημία του κοροναϊού έχει ήδη προκαλέσει αύξηση των τιμών των φαρμακευτικών συστατικών στην Ινδία, καθώς οι επιχειρήσεις αποθεματοποιούνται και οι πωλητές αρχίζουν να χρεώνουν ασφάλιστρα.

Πρόσθεσε ότι "Υπάρχει πολύς πανικός στις εταιρείες, επειδή πολλές φαρμακευτικές εταιρείες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για την προμήθεια αυτών των δραστικών συστατικών".

Ο κ. Gaurav πρόσθεσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες διατηρούσαν κατά κανόνα αποθέματα μεταξύ τριών και έξι μηνών - αλλά αυτό δεν είναι αρκετός χρόνος, ενώ πιέζουν και τους ρυθμιστές για ταχείες διαδικασίες έγκρισης σκευασμάτων, ανέφερε ο ίδιος. 

Οι μεγάλοι παραγωγοί γενόσημων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των Mylan και Teva Pharmaceutical, απέφυγαν να σχολιάσουν πιθανά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η Pfizer, η οποία έχει σημαντική δραστηριότητα στον τομέα των γενόσημων φαρμάκων στην Upjohn, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε παρατηρήσει καμία διαταραχή. Η πλειονότητα των τελικών προϊόντων και ενεργών συστατικών της δεν προέρχονταν από την Κίνα, πρόσθεσε.

Κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν επίσης διατυπώσει προτάσεις για ελλείψεις.

Ένας ηγέτης της φαρμακευτικής βιομηχανίας επεσήμανε ότι οι ευρωπαίοι παραγωγοί φαρμάκων είχαν αποθηκεύσει φάρμακα κατά του αναμενόμενου Brexit στις 31 Οκτωβρίου 2019, μια προφύλαξη που είναι υπέρ τους κατά τη διάρκεια της επιδημίας της νόσου.

Η Emma Walmsley, διευθύνουσα σύμβουλος στην βρετανική GlaxoSmithKline, απέρριψε την πιθανότητα επικείμενων ελλείψεων δραστικών φαρμακευτικών συστατικών ή API. 

Ο David Jefferys, επικεφαλής των παγκόσμιων ρυθμιστικών υποθέσεων για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της Eisai, ιαπωνικής εταιρείας φαρμακευτικών προϊόντων, δήλωσε ότι ενώ η εταιρεία του δεν αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα, η κατάσταση «αλλάζει καθημερινά».

"Πολλά υλικά μετακινούνται με αερομεταφορές", ανέφερε, επισημαίνοντας την εκτεταμένη διακοπή των πτήσεων προς και από την Κίνα και σε άλλα μέρη της Ασίας.

Το υγειονομικό τμήμα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε πρόσφατα ότι ζήτησε από τις εταιρείες φαρμακευτικών εταιρειών και τους κατασκευαστές ιατροτεχνολογικών προϊόντων  να ελέγξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και,  ειδικότερα εάν αυτές εξαρτώνται από κινεζικά υλικά, προκειμένου να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές.

Επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία λόγω του κοροναϊού (έγγραφο του Ο.Ε.Υ. Πεκίνου)

Οι έκτακτες συνθήκες αντιμετώπισης του νέου κοροναϊού αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές επιδόσεις της Κίνας. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ περί του 5% κατά το 1ο τρίμηνο 2020, έναντι 6,4% κατά το 1ο τρίμηνο 2019. Ο στόχος της Κυβέρνησης για το 2020 παραμένει στο 6% αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να επανέλθει η χώρα σε κανονικές συνθήκες οικονομικής δραστηριότητας. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί ο τριτογενής τομέας, κυρίως οι κλάδοι του τουρισμού, μεταφορών, εφοδιασμού και λιανικού εμπορίου. Καθώς ο τριτογενής τομέας αντιστοιχεί σε άνω του 50% της οικονομίας, η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την ενίσχυσή του, που συνίστανται κυρίως σε φοροαπαλλαγές και φορολογικές «διευκολύνσεις» ούτως ώστε να περιοριστούν οι δυνητικές απώλειες. Σημαντική συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση κατέγραψε η άνθηση της οικονομίας του διαδικτύου, πρωτίστως το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι εφαρμογές εξ' αποστάσεως μάθησης, τηλεδιάσκεψης, διαδικτυακού γραφείου κ.ο.κ. Υπολογίζεται ότι έως και 200 εκ. Κινέζοι ( το 20% περίπου του εργατικού δυναμικού) συνεχίζουν να εργάζονται αυτή την περίοδο από το σπίτι, αλλά μεγάλος αριθμός παραγωγικών μονάδων εξακολουθεί να παραμένει εκτός λειτουργίας. Η κατανάλωση που αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έχει σημειώσει κατακόρυφη πτήση δεδομένου ότι τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιανουάριο τ.ε., κατά 5,2% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα και των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα (πληθωρισμός έτους 2019: 2,9%).

Τα κυβερνητικά μέτρα αναμένεται να εστιάσουν εφεξής στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδίως των εξαγωγικών, την προσαρμογή της φορολογικής πολιτικής και την ευρύτερη ενίσχυση των τομέων μεταποίησης και υπηρεσιών, ενώ οικονομικοί κύκλοι επισημαίνουν τον αρνητικό αντίκτυπο που αναμένεται να έχει στις επιχειρήσεις διεθνώς η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Κινέζων προμηθευτών τους.

 

Πηγές:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AF%CE%BD%CE%B1
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024