Σαν τα μανιτάρια ξεπηδούν οι Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ) από τον Ιδιωτικό Τομέα στην αγορά. Οι δυσχέρειες στη λειτουργία των σχετικών μονάδων που υπάρχουν στις δημόσιες δομές εξαιτίας κυρίως της υποστελέχωσής τους  και τα πολλά χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσουν οι αιμοκαθαιρόμενοι για να φτάσουν σε αυτές, είναι οι δύο βασικοί λόγοι που ευθύνονται για την αλματώδη αύξηση των ΜΧΑ από ιδιώτες. 

Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, μόλις πρόσφατα εγκαινιάστηκε από Ιδιώτη, ΜΧΑ  στη Μύκονο, όπου περίπου 25 αιμοκαθαρόμενοι ήταν αναγκασμένοι για την θεραπεία τους να ταξιδέψουν στο νοσοκομείο της Σύρου ή της Νάξου. Φέτος εγκαινιάστηκε σχετική μονάδα και στην Ιεράπετρα της Κρήτης, καθώς οι 35 αιμοκαθαρόμενοι που ζουν στην περιοχή έπρεπε για την εξυπηρέτησή τους να πάνε στο Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου, που καλύπτει όλη τη Νότια Κρήτη. Παράλληλα, ΜΧΑ από ιδιωτικά κεφάλαια δημιουργήθηκαν στην Κέρκυρα και την Χαλκιδική, με την κάθε μία ήδη να εξυπηρετεί ήδη περί τους 35 ασθενείς.

Όπως λένε οι πηγές μας, εκτός από τους ντόπιους αιμοκαθαιρόμενους, οι συγκεκριμένες μονάδες δημιουργήθηκαν για να καλύψουν και τις αντίστοιχες ανάγκες των τουριστών που έρχονται στη χώρα, οι οποίοι επίσης είχαν θέματα στην μετακίνησή τους. 

Και ενώ ο αριθμός των ΜΧΑ αυξάνεται ταχύτατα, δεν ισχύει το ίδιο με τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού που αναπτύσσονται εντός των Κλινικών  και δεν είναι ανεξάρτητες κτιριακά όπως οι πρώτες. Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα της αγοράς, μας ανέφερε ότι η λειτουργία των ΜΤΝ δεν συμφέρει με το νοσήλιο των 125 ευρώ, στο οποίο αν αφαιρεθούν οι αναγκαστικές επιστροφές, rebate , λειτουργικά έξοδα κ.λπ, το ποσό που απομένει είναι εξαιρετικά μικρό. Στο πλαίσιο αυτό, και ο ίδιος αποφάσισε την μετατροπή ΜΤΝ σε μονάδα νοσηλείας. 

Την ίδια στιγμή, η ροή αιμοκαθαρόμενων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα είναι σταθερή. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, 3.887 εξυπηρετούνται στο Δημόσιο Τομέα και 7.948 στον Ιδιωτικό Τομέα. Συνολικά υπάρχουν 11.835 νεφροπαθείς στην Ελλάδα, ενώ εκτιμάται ότι κάθε χρόνο ποσοστό 5% αναζητά θεραπεία σε Ιδιωτικές Δομές. 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους