Αγγλικός όρος
respiratory alkalosis
Ορισμός
Αλκάλωση με οξεία μείωση του διοξειδίου του άνθρακα που ακολουθείται από μια ανάλογη μείωση των διττανθρακικών του πλάσματος.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Ο υπεραερισμός (είτε οφείλεται σε υποξία, άγχος, κρίσεις πανικού, πυρετό, δηλητηρίαση από σαλικυλικά, άσκηση ή σε πολύ έντονο μηχανικό αερισμό) είναι η βασική αιτία της αναπνευστικής αλκάλωσης.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν παραισθήσεις· έντονη ανάγκη αερισμού· ξηρότητα του βλεννογόνου του στόματος· μούδιασμα της ρινός, της περιστοματικής περιοχής ή των άκρων· μυϊκούς σπασμούς· τετανία και αύξηση των αντανακλαστικών· αδυναμία συγκέντρωσης· πνευματική σύγχυση και εκνευρισμό· λήθαργο· ή κώμα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Αντιμετωπίζεται η υποκείμενη αιτία. Στον οξύ υπεραερισμό που οφείλεται στον πανικό ή στο άγχος, ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται να αναπνέει με αργό, ελεγχόμενο και ήρεμο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να του παρέχεται επιβεβαίωση ότι όλα θα πάνε καλά και υποστήριξη.
ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, όπως το να παροτρύνεται ο υπεραεριζόμενος ασθενής να αναπνέει με ήρεμο, ελεγχόμενο τρόπο, χρησιμοποιώντας την καθοδήγηση του θεραπευτή. Ο ειδικός εμποδίζει ή διορθώνει την αναπνευστική αλκάλωση σε ασθενείς που βρίσκονται υπό μηχανικό αερισμό αυξάνοντας τον νεκρό χώρο ή μειώνοντας τον όγκο αερισμού. Παρακολουθούνται οι τιμές των αερίων αρτηριακού αίματος, τα ζωτικά σημεία και η νευρολογική κατάσταση του ασθενούς. Στις σοβαρές περιπτώσεις, παρακολουθείται επίσης το κάλιο του ορού για τυχόν υποκαλιαιμία και η καρδιολογική κατάσταση του ασθενούς για τυχόν καρδιακές αρρυθμίες. Η ενδεδειγμένη αγωγή χορηγείται για την αντιμετώπιση των αιτιών. Ο ασθενής θα πρέπει να υποστηρίζεται ψυχολογικά και θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον κατά τις περιόδους του έντονου άγχους του. Ο ασθενής βοηθάται να αναγνωρίσει τους στρεσσογόνους παράγοντες και να μάθει κάποιους μηχανισμούς αντιμετώπισης τους και τεχνικές μείωσης του άγχους, όπως είναι οι καθοδηγούμενες σειρές εικόνων (imagery), ο έλεγχος της αναπνοής ή τα φάρμακα.