Αγγλικός όρος
aortic insufficiency
Ορισμός
Μία ατελής σύγκλειση της μηνοειδούς βαλβίδας στην συμβολή της αριστερής κοιλίας και της αορτής. Αυτό προκαλεί παλινδρόμηση αίματος το οποίο έχει περάσει στην αορτή πίσω στην αριστερή κοιλία. Μπορεί να δημιουργηθεί υπερφόρτωση όγκου της αριστερής κοιλίας και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
Η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί μία σταδιακή υπερφόρτωση όγκου της καρδιάς και τελικά συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί να παρουσιαστεί σε ασθενείς με μη ελεγχόμενη υπέρταση, τριτογενή σύφιλη, νόσο του Marfan, ή άλλες διαταραχές που επηρεάζουν την ικανότητα της αορτικής βαλβίδας. Η αντιμετώπιση συχνά περιλαμβάνει αντιυπερτασικούς αγγειοδιασταλτές, όπως η νιφεδιπίνη. Αν η συμφορητική ανεπάρκεια γίνει αρκετά σοβαρή, ίσως είναι σωστό να γίνεται αντικατάσταση της βαλβίδας για ασθενείς που είναι σε καλή κατάσταση.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η χρόνια ΑΙ μπορεί να είναι ασυμπτωματική μέχρι να εμφανιστεί η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (ΣΚΑ). Οι ασθενείς με ΣΚΑ συχνά αναφέρουν δυσκολία στην αναπνοή (π.χ. στην διάρκεια άσκησης ή ύπνου), και οίδημα στα κάτω άκρα. Περιστασιακά οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν καρδιοπαλμία ή μία υποκειμενική αίσθηση των χτύπων της καρδιάς.
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: Το φύσημα της ΑΙ είναι αντιληπτό στην διαστολή και συνήθως περιγράφεται ως «σβήσιμο» ή "decrescendo" (δηλ. ξεκινά δυνατά και σταδιακά ελαττώνεται). Είναι καλύτερα αντιληπτό μετά από εκπνοή του ασθενούς και ενώ είναι καθισμένος προς τα εμπρός, κρατώντας την αναπνοή του. Οι ασθενείς με Αι συχνά έχουν μεγάλο εύρος σφυγμού με δίκροτο παλμό και πιθανά να εμφανίζουν σείση της καφαλής, σείσης της σταφυλής και ορατή κυκλοφορία αίματος κάτω από τα νύχια όταν οι άκρες των νυχιών πιεστούν μαλακά. (Παλμός Quincke's).
ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Λαμβάνεται ένα ιστορικό σχετικών καρδιακών νοσημάτων και συμπτωμάτων. Σημειώνονται πυρετός και άλλα σημεία φλεγμονής. Καταγράφονται τα ζωτικά σημεία, το βάρος και η πρόσληψη υγρών για ενδείξεις υπερφόρτωσης υγρών. Εκτιμάται συχνά η αντοχή στην δραστηριότητα και το επίπεδο καταβολής και ο ασθενής διδάσκεται να παρεμβάλει στις περιόδους δραστηριότητας ανάπαυση. Αν απαιτείται να μείνει κλινήρης, εξηγείται η σπουδαιότητά του, παρέχεται βοήθεια όποτε χρειάζεται και χορηγείται ένα κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι γιατί απαιτεί λιγότερη καρδιακή προσπάθεια από την χρήση ενός ουροδοχείου. Ο ασθενής ενθαρρύνεται να εκφράσει τις ανησυχίες του για τους περιορισμούς της δραστηριότητάς του και διαβεβαιώνεται για την προσωρινή φύση τους. Ο ασθενής τοποθετείται σε μία κάθετη θέση αν είναι απαραίτητο για την ανακούφιση από την δύσπνοια και χορηγείται οξυγόνο για την αποφυγή ιστικής υποξίας. Όταν κάθεται σε καρέκλα ο ασθενής πρέπει να τοποθετεί τα πόδια του ανυψωμένα για να βελτιώνει την φλεβική επιστροφή. Το διαιτολόγιο πρέπει να αποτελείται από φαγητά που αρέσουν στον ασθενή, αλλά πρέπει να τηρούνται οι καθορισμένο διαιτητικοί περιορισμοί. Ο ασθενής λαμβάνει τις κατάλληλες οδηγίες όσον αφορά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Στα επιθυμητά αποτελέσματα περιλαμβάνονται επαρκής καρδιοπνευμονική ιστική άρδευση και καρδιακή παροχή, ελαττωμένη καταβολή στην έγερση, και ικανότητα ελέγχου των φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Συντομογραφία
ΑΙ
Συνώνυμο
aortic incompetence, aortic regurgitation
Κύριος όρος
insufficiency