Αγγλικός όρος

abruptio placentae

Ορισμός

Η αιφνίδια πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα από μια φυσιολογική θέση εμφύτευσης στη μήτρα. Η εμφάνιση αποκόλλησης πλακούντα είναι 1:120 γεννήσεις και ο κίνδυνος επανεμφάνισης στις επόμενες εγκυμοσύνες είναι πολύ υψηλότερος.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η αιτία είναι άγνωστη· ωστόσο, η κατάσταση συχνά σχετίζεται με τοξιναιμία και μπορεί περιστασιακά να σχετίζεται με ενεργό χρήση κοκαΐνης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η αποκόλληση του πλακούντα ταξινομείται σύμφωνα με τον τύπο και τη σοβαρότητα. Βαθμός 1: κολπική αιμορραγία με πιθανή ευαισθησία της μήτρας και ήπια τετανία· ούτε η μητέρα ούτε το έμβρυο καταπονούνται· περίπου 10 με 20% της επιφάνειας του πλακούντα έχει αποκολληθεί. Βαθμός 2: ευαισθησία μήτρας, τετανία με ή χωρίς αιμορραγία στη μήτρα· εμβρυική καταπόνηση· η μητέρα δεν είναι σε σοκ. Περίπου 20 με 50% της ολικής επιφάνειας του πλακούντα είναι αποκολλημένη. Βαθμός 3: η μητριαία τετανία είναι σοβαρή· η μητέρα είναι σε σοκ, αν και η αιμορραγία μπορεί να είναι μη εμφανής· το έμβρυο είναι νεκρό. Συχνά, η ασθενής αναπτύσσει διαταραχή πήξης. Περισσότερο από 50% της επιφάνειας του πλακούντα έχει αποκολληθεί.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ: Η εξαγγείωση του αίματος συμβαίνει ανάμεσα στον πλακούντα και το μητριαίο τοίχωμα, και κάποιες φορές ανάμεσα στις μυικές ίνες της μήτρας. Η αιμορραγία μπορεί να είναι συγκεκαλυμμένη ή κρυφή, προκαλώντας διαταραχή πήξης με κατανάλωση των παραγόντων πήξης (διάχυτη ενδοαγ-γειακή πήξη).

ΘΕΡΑΠΕIΑ: Ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και την έκταση της αποκόλλησης. Οι γυναίκες που εμφανίζουν μόνο ένα μικρό οριακό διαχωρισμό από το μητριαίο τοίχωμα μπορούν να καθηλωθούν στην κλίνη και να παρακολουθούνται στενά για σημεία περαιτέρω απειλής στο έμβρυο ή την μητέρα. Αν τίθεται θέμα πρόωρου τοκετού, μπορεί να δοθεί στη γυναίκα βηταμεθαζόνη για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του εμβρυϊκού πνευμονικού επι-φανειοδραστικού παράγοντα. Αν η γυναίκα είναι τελειόμηνη ή σχεδόν τελειόμηνη, επαγωγή του τοκετού διακολπικά μπορεί να είναι μια επιλογή.

Υποστηρικτική θεραπεία και άμεση χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυνται για γυναίκες που έχουν μέτριες έως σοβαρές αποκολλήσεις. Η ολική αποκόλληση απαιτεί άμεση καισαρική τομή, παράλληλη θεραπεία του σοκ και μερικές φορές αντιμετώπιση της διαταραχής της πήξης. Η μαζική απώλεια αίματος θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της μητέρας· η εμβρυική θνησιμότητα είναι 100%. Αν η μήτρα δεν κάνει σύσπαση μετά την καισαρική, μπορεί να είναι απαραίτητη άμεση υστερεκτομή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ: Av και η μητρική θνησιμότητα είναι ασυνήθιστη εκτός απ' αυτή που αναφέρθηκε, η περιγεννητική θνησιμότητα είναι ανάμεσα στο 20% και 30%.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Είναι ζωτικής σημασίας η πρώιμη αναγνώριση της κατάστασης και οποιεσδήποτε σχετικές επιπλοκές. Παρακολουθούνται τα ζωτικά σημεία της γυναίκας, το ύψος του πυθμένα, οι μητριαίες συσπάσεις, η πρόοδος του τοκετού και η κατάσταση του εμβρύου, περιλαμβάνοντας την καρδιακή συχνότητα και τον ρυθμό. Καταγράφονται οποιεσδήποτε αλλαγές, όπως παρατεταμένες επιβραδύνσεις στην εμβρυική καρδιακή συχνότητα ή αλλαγές στη μεταβλητότητα βασικής γραμμής· μητριαία τετανία· παράπονα αιφνίδιου, σοβαρού κοιλιακού πόνου και η έλευση ή η αύξηση της κολπικής αιμορραγίας. Η κολπική απώλεια αίματος εκτιμάται ζυγίζοντας τις περινεϊκές γάζες και αφαιρώντας το γνωστό βάρος των στεγνών γαζών. Καταγράφεται το διάστημα ανάμεσα στις αλλαγές των γαζών, ο χαρακτήρας και το ποσό της αιμορραγίας και ο βαθμός του κορεσμού των γαζών. Τα κατάλληλα ενδοφλέβια υγρά και φάρμακα χορηγούνται μέσω καθετήρα μεγάλης διαμέτρου. Μπορεί να τοποθετηθεί μια γραμμή κεντρικής φλεβικής πίεσης για να παρέχει πρόσβαση στη φλεβική κυκλοφορία και ένας μόνιμος καθετήρας εισέρχεται για την παρακολούθηση της αποβολής ούρων και το ισοζύγιο υγρών. Διατηρείται μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και ενθαρρύνεται η επικοινωνία της ασθενούς. Η ασθενής υποβοηθάται στην αντιμετώπιση των φόβων της και της ανησυχίας της. Οι ερωτήσεις απαντώνται με ειλικρίνεια, λαμβάνονται μέτρα για την άνεση της ασθενούς παρέχεται καθησύχαση ανάλογη με την τρέχουσα κατάσταση και την πρόγνωση. Εξηγούνται όλες οι διαδικασίες και προετοιμάζονται η γυναίκα και η οικογένεια της για την επαγωγή του τοκετού, κολπικό τοκετό ή καισαρική τομή, ανάλογα με την ανάγκη. Η πιθανότητα νεογνικού θανάτου θα πρέπει να αναφερθεί προσεκτικά· η επιβίωση του νεογνού εξαρτάται πρωτίστως απ' την ηλικία της κύησης, την απώλεια αίματος και τις σχετικές υπερτασικές διαταραχές.

Συνώνυμο

ablatio placentae

Κύριος όρος

abruptio