Αγγλικός όρος

atopic dermatitis

Ορισμός

Χρόνια δερματίτιδα αγνώστου αιτιολογίας, η οποία απαντάται σε ασθενείς με ιστορικό αλλεργιών. Συνήθως η νόσος ξεκινά μετά τους 2 πρώτους μήνες της ζωής, ενώ τα προσβεβλημένα άτομα ενδέχεται καθ όλη τη διάρκεια της παιδικής και ενήλικης ζωής να εμφανίζουν παροξύνσεις και υφέσεις. Σε πολλές περιπτώσεις η οικογένεια έχει ιστορικό αλλεργιών ή ατοπίας· στην περίπτωση που πάσχουν και οι δύο γονείς από ατοπική δερματίτιδα, οι πιθανότητες να την εμφανίσουν καιτα παιδιάτους, είναι 80%. Oι βλάβες στο δέρμα αποτελούνται από δέρμα κόκκινο, διαρρηγμένο και παχυσμένο το οποίο από το ξύσιμο μπορεί να παρουσιάσει εξιδρώματα και εφελκίδες. Υπάρχει το ενδεχόμενο δημιουργίας ουλών ή δευτεροπαθούς λοίμωξης. Oι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν στον ορό τους αυξημένα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Ε.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: O ασθενής πρέπει να αποφεύγει τα σαπούνια και τις αλοιφές. Το λουτρό πρέπει να διατηρείται στο ελάχιστο δυνατό, όμως το λουτρό σε έλαια μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της ξηρότητας του δέρματος. O ρουχισμός πρέπει να είναι μαλακής ύφανσης και να μην περιέχει μαλλί.

Τα νύχια των δακτύλων πρέπει να διατηρούνται κοντά ώστε να μειώνονται οι βλάβες από το ξύσιμο. Τα αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό του κνησμού κατά τη διάρκεια της νύκτας. Η βαριά άσκηση πρέπει να αποφεύγεται επειδή προκαλεί εφίδρωση. Μια μη λιπιδική μαλακτική λοσιόν μετά από κάποιο κορτικοστεροειδές σε βάση προπυλενογλυκόλης μπορεί αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις οξείες παροξύνσεις· όταν εμπλέκονται μεγάλες επιφάνειες του σώματος, ενδέχεται να απαιτείται η χορήγηση στεροειδών από το στόμα. Πρόσφατα, λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τα κορτικοστεροειδή, αναπτύχθηκαν τοπικά ανοσοκατασταλτικά όπως το tacrolimus, που μειώνουν την ενεργότητα των Τ κυττάρων. Ενδέχεται να χρειαστούν αντισταφυλοκοκκικά αντιβιοτικά για τον έλεγχο της δευτεροπαθούς λοίμωξης που παρουσιάζεται όταν το ξύσιμο προκαλεί μικροσχισμές στην επιδερμίδα.

Κύριος όρος

dermatitis