Αγγλικός όρος

lactation mastitis

Ορισμός

Μαστίτιδα που συμβαίνει κατά το θηλασμό, τυπικά τη δεύτερη ή τρίτη εβδομάδα μετά τον τοκετό· ωστόσο, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Βλ.: Παράρτημα Νοσηλευτικών Διαγνώσεων.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η λοίμωξη μπορεί να οφείλεται στην είσοδο παθογόνων μικροβίων μέσω σχισμών στη θηλή. Συνηθέστερα, ο προσβάλλων μικροοργανισμός είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Η λοίμωξη ξεκινά σε ένα λοβίδιο, αλλά μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η γυναίκα παραπονείται για διόγκωση στο μαστό και ευαισθησία και σφύζοντα άλγη κατά τη διάρκεια και μεταξύ των θηλασμών μαζί με κεφαλαλγία και κακουχία. Τριγωνικό ερύθημα κάτω από τον προσβεβλημένο μαστό είναι ένα πρώιμο σημείο. Παθολογικά αντικειμενικά ευρήματα από τα ζωτικά σημεία περιλαμβάνουν πυρετό και ταχυκαρδία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Πρέπει να εφαρμόζεται τοπικά θερμότητα· συνταγογραφούνται κατάλληλα αντιβιοτικά, όπως οι ανθεκτικές στις βήτα λακταμάσες πενικιλίνες· και δίνονται αναλγητικά για τη δυσφορία. Τα αληθή αποστήματα απαιτούν διάνοιξη και παροχέτευση· άντληση του γάλακτος από τους μαστούς μπορεί να συσταθεί για να αποφευχθεί η συμφόρηση και να διατηρηθεί η γαλουχία.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να ενθαρρύνουν τις μητέρες να λαμβάνουν επαρκή ανάπαυση και ενυδάτωση. Η εκπαίδευση των ασθενών δίνει έμφαση στην προσωπική υγιεινή, τη φροντίδα του στήθους, τη χρήση υποστηρικτικού στηθόδεσμου και το συχνό θηλασμό του νεογνού, ώστε να αδειάζει το στήθος. Η μητέρα διδάσκεται να αναγνωρίζει τα πρώιμα σημεία πιθανής λοίμωξης, όπως η ερυθρότητα και οι σχάσεις των θηλών.

Κύριος όρος

mastitis