Αγγλικός όρος
Legionnaires′ disease
Ορισμός
Μια βαριά, συχνά θανατηφόρος νόσος, που χαρακτηρίζεται από πνευμονία, ξηρό βήχα, μυαλγία, και κάποιες φορές γαστρεντερικά συμπτώματα. Μπορεί να εμφανισθεί στη μορφή επιδημίας ή σποραδικών περιστατικών και έχει καταστεί σημαντική αιτία της ενδονοσοκομειακής πνευμονίας. Περίπου 12.000 άτομα προσβάλλονται κάθε χρόνο στις Η.Π.Α. Τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο περιλαμβάνουν μεσήλικες ή μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες που καπνίζουν ή έχουν χρόνια πνευμονοπάθεια και άτομα με προσβεβλημένο ανοσολογικό σύστημα εξαιτίας διαβήτη, νεφρικής ανεπάρκειας, καρκίνου ή AIDS. Η νόσος είναι υπεύθυνη για περίπου το 5% του συνόλου των περιστατικών πνευμονίας.
ΑITIOΛΟΓΙΑ: Η λοίμωξη οφείλεται σε βακτήρια του γένους Legionella, μια ομάδα gram-αρνητικών, αερόβιων βάκιλλων. Τα βακτήρια μπορεί να εισπνευσθούν από μολυσμένες υδρονομές, όπως υδρόψυκτοι πύργοι, υγραντήρες, κλιματιστικά ή μολυσμένο εξοπλισμό αναπνευστικής θεραπείας.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου των λεγεωνάριων είναι παρόμοια με αυτά άλλων πνευμονιών: πυρετός, ρίγη, και ξηρός ή παραγωγικός βήχας. Επίσης, μπορεί να υπάρχει κόπωση, ανορεξία, κεφαλαλγία, μυαλγία και διάρροια. Η περίοδος επώασης είναι 2 έως 10 ημέρες. Η ήπια λοίμωξη με Legionnaires' pneumophila, η οποία χαρακτηρίζεται από πυρετό και μυαλγίες και δεν απαιτεί θεραπεία, ονομάζεται πυρετός Pontiac.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Η διάγνωση γίνεται από καλλιέργεια των βακτηρίων σε ειδικό μέσο και χρώση αργύρου. Τα βακτήρια μπορούν επίσης να αναγνωρισθούν στα πτύελα ενώ ένα αντιγόνο της Legionella εντοπίζεται στα ούρα.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Το φάρμακο εκλογής είναι η ερυθρομυκίνη, η οποία χορηγείται νωρίς στην πορεία της νόσου και για παρατεταμένη περίοδο. Ωφέλιμη είναι επίσης η ριφαμπικίνη. Οι νεότερες μακρολίδες, όπως η κλαριθρομυκίνη και η αζιθρομυκίνη, καθώς και οι φθοριοκινολόνες αποτελούν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές.
ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Παρακολουθείται η κατάσταση του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων του θωρακικού τοιχώματος, του βάθους και του τύπου του αερισμού, του βήχα και του θωρακικού άλγους και της ανησυχίας, η οποία μπορεί να υποδεικνύει υποξαιμία. Επίσης, παρακολουθούνται τα ζωτικά σημεία, τα επίπεδα των αερίων στο αίμα, η ενυδάτωση και το χρώμα των χειλέων και των βλεννογόνων υμένων. Οι υγειονομικοί υπεύθυνοι βρίσκονται σε εγρήγορση για σημεία καταπληξίας (μειωμένη αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία με ασθενή, ισχνό παλμό, εφίδρωση και κρύο, υγρό δέρμα). Το επίπεδο συνείδησης παρακολουθείται για σημεία νευρολογικής επιδείνωσης, και εφαρμόζονται προληπτικά μέτρα για κρίσεις, όπως κρίνεται αναγκαίο. Χορηγείται θεραπεία με αντιβιοτικά, η οποία αξιολογείται για επιθυμητές και ανεπιθύμητες δράσεις. Παρέχεται αναπνευστική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της οξυγονοθεραπείας, της επανατοποθέτησης, της βρογχικής παροχέτευσης, της θωρακικής φυσιοθεραπείας και της αναρρόφησης όπως παραγγέλνεται και δικαιολογείται από την κατάσταση του ασθενούς. Ο αναπνευστικός θεραπευτής βοηθά στην ενδοτραχειακή διασωλήνωση και στην παροχή και διαχείριση του μηχανικού αερισμού ή άλλων αναπνευστικών θεραπειών, όπως κρίνεται απαραίτητο. Ο ασθενής θα πρέπει να νιώθει άνετα και να προστατεύεται από ρεύματα αέρα. Χορηγούνται αντιπυρετικά και χλιαρά μπάνια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ψυχόμενη κουβέρτα για τον έλεγχο του πυρετού. Παρέχεται συχνή στοματική υγιεινή και εφαρμόζεται μια ανακουφιστική αλοιφή για τα ερεθισμένα ρουθούνια, εάν χρειάζεται. Παρακολουθούνται τα υγρά και η ισορροπία των ηλεκτρολυτών, και εφαρμόζεται θεραπεία υποκατάστασης, όπως κρίνεται απαραίτητο. Χορηγούνται αντιεμετικά όπως κρίνεται απαραίτητο. Ο αναπνευστικός θεραπευτής ή η νοσηλεύτρια διδάσκουν στον ασθενή αναπνευστική υγιεινή, και του εξηγούν πώς να εκτελεί βαθιές αναπνοές και τις τεχνικές υποβοήθησης του βήχα καθώς και θωρακική φυσιοθεραπεία και βρογχική παροχέτευση. Ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει αυτά τα μέτρα μέχρι να ανακάμψει πλήρως. Ο ασθενής ενημερώνεται επίσης για το πώς να μεταχειρίζεται τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα, ώστε να προληφθεί η μετάδοση της νόσου.
Συνώνυμο
legionellosis